duminică, 16 iunie 2013

Praf minune - partea a doua/coment 2 - Diana Alzner



Am adoptat, in primul coment, si eu stilul Dianei Alzner, care invaluie tainele pe care  spune ca ni le dezvaluie, dar ne lasa in mijlocul padurii batrane sa rezolvam secretul cu mintea noastra. Eu si Diana ne potrivim sa scriem in tandem, eu, concis, ea evaziva, tainica, de nedeslusit ...  Pentru al doilea comentariu, revin la oile mele, bine numarate, tunse, si pazite strasnic de cainii ciobanesti. Si voi reda, succint, care este situatiunea intre Dinis Kostas si nepoata lui Tratner.
*
Au trecut opt decenii de la disparitia lui Goldmann, alchimistul modern. O organizatie secreta, si apoi inca una, tot secreta, se afla in cautarea unui obiect din inventarul de alchimist al lui Goldmann, despre care se crede ca a fost sustras de ucenicul acestuia, Tratner, si , ar fi ajuns in posesia nepoatei acestuia. Profesorul Dinis Kostas nu stie ce obiect cauta, dar cunoaste o multime de date din sfera de evenimente ale lumii in desfasurarea caroara obiectul cautat are un rol. De aceea o abordeaza pe urmasa lui Tratner, intai la Alba, apoi, constatand ca aceasta este urmarita, merge cu ea la Braila, si in cele din urma, la Balcic, unde, timp de cateva saptamani, ii povesteste despre confruntarile dintre doua grupari omenesti, ce trec de la un ev la altul, ca supravietuitori ai civilizatiilor disparute, unii luptand pentru binele omenirii, altii, pentru putere in scopuri egoiste.
*
Relatarile pe care Diana Alzner i le atribuie lui Kostas, in vederea declansarii unui declic in memoria domnisoarei Tratner, care sa orienteze asupra obiectului cautat de oraganizatia lui Kostas, mi-au dat ocazia sa scot din rafturi nu mai putin de 12 volume, sa zicem ca vor fi patruzeci de carti, cu totul, pentru cele trei parti ale povestirii "Praf minune". Asta inseamna sa-ti petreci toata vara, toamna si iarna, cu o singura povestire a autoarei, daca vrei sa-i cunosti si radacinile. Eu sunt in stare de asta, si o fac cu interes si placere.
*
Este ceva neobisnuit sa incepi cu o bibliografie la un simplu comentariu la o povestire, dar iata, este tocmai ceea ce fac :
1) N.F.Jirov - ATLANTIDA
2)  W Scott-Elliot - "Marirea si decaderea Atlantidei" si "Lemuria Pierduta"
3) Paul Faure - "Viata de fiecare zi in Creta lui Minos"
4) -5) James Churchward - "MU, continentul disparut" si "Copiii  continentului MU"
6) Eduard Victor Gugui - "Amprente pe o planeta albastra"
7)Cornelia Petratu& Eduard Roidinger -"Mesaje ale unei alte civilizatii" ( Pietrele din desertul ICA)
8) Charles Berlitz -  "Misterele lumilor uitate"
9) Charles Berlitz &William L.Moore - "EXPERIMENTUL PHILADELPHIA" ( Proiectul Invizibilitate)
10) Thor Heyerdahl  - "Expeditia Kon-Tiki"
11)Mihai Gheorghe Andries -" Ultimul oras al Atlantidei"
12) Jerry F.Smith - "HAARP" (Arma suprema a Conspiratiei)
M-am limitat la doisprezece titluri, sper sa fie macar un singur om care sa se bucure de aceasta prezentare de carte.
*
Revin la relatarea mea, in stilul succint, pe care o ilustrez cu pozele cartilor amintite.
*
Tot ce redau aici, reprezinta "povestea" pe care i-a spus-o Dinis Kostas nepoatei lui Tratner :
*
Omenirea are imprimata genetic constiinta disparitiei ca specie si isi cauta instinctiv loc de salvare in alta dimensiune. RAIUL este un asemenea loc.
*
Prin modificarea postulatului 5 al lui Euclid, matematicienii au indraznit sa exploreze   , in imaginar, zone fara corespondent in lumea fizica. Astfel, daca printr-un punct exterior unei drepte, se pot trasa cel putin doua paralele la aceasta, se deschide sansa "teoretizarii in abstract a posibilitatii universurilor paralele". Aceste cercetari  au implicatii in teoria geometria a gravitatiei si in elaborarea teoriei relativitatii.
*
Omul contemporan fiinteaza de cateva milioane de ani, si a dat nastere mai multor civilizatii succesive, care au disparut in urma unor catastrofe.  Dupa catastrofe supravietuit , de fiecare data, cateva mii de indivizi, care le-au pastrat amintirea. Sferele KEKSDORP datand din Pliocen, ca si sute de alte ARTIFACTE   mai vechi decat civilizatia actuala, unele vechi de milioane de ani, sunt dovezi ale existentei unor alte civilizatii terestre in trecutul indepartat.
*
Gliptolitos, pietrele gravate descoperite intr-un desert din MEXIC (vezi cartea "Mesaje ale unei alte civilizatii) redau scene din viata atlantilor care marturisesc despre un nivel inca neatins de civilizatia actuala.
*
In fiecare din civilizatiile trecutului au existat si s-au organizat indivizi dedicati binelui omenirii, ca si indivizi egoisti, insetati de putere si dedicati propriilor interese. Aceste grupuri au ajuns la confruntari care au generat dezastre.  Ei sunt Fiii Legii Unice, care s-au constituit in CONSPIRATIA INTELEPTILOR, si Fiii lui Belial, dusmanii lor. Acestia din urma au realizat arme cu mare putere de distrugere. Ei au distrus LEMURIA si Posseidonia, iar in alte parti, au distrus doar oamenii, lsasand locurile neatinse, cum este Machu Pichu sau Nan Madol. Fiii lui Belial au descoperit A CINCIA FORTA, care unifica si este mai puternica decat primele patru forte fundamentale din natura.
*
Declansarea celei de-a cincia forte poate genera haos, ea, ACTIONEAZA DIRECT ASUPRA TIMPULUI, alterand determinismul cauzal si rasturnand cursul firesc al evenimentelor.
*
In acest punct, "Praf minune" interfereaza cu "Fotigrafii" in problema intrepratariilor asupra TIMPULUI :
"Ce este TIMPUL decat incercarea naturii de a ordona consecutiv evenimentele dupa cauze si efecte ? Si asta, numai pentru perceptia noastra, intrucat, in univers, fenomenele coexista  (...) totul este AICI SI ACUM." ( "Fotografii)
*
 A venit clipa sa amintesc despre BUCLA TEMPORALA. Dinis Kostas povesteste, nepoata lui Tratner asculta , intreaba, si noi cititorii, aflam  despre soarta civilizatiei noastre, cuprinsa in aceasta bucla temporala.
*
In papirusul de la ANANA, intacmit  de scribul faraonului SETI scrie ca "OAMENII nu traiesc o singura data, ei se rotesc intr-o bucla, si nu pot inainta". Kostas povesteste ca, in trecut, OMUL AVEA MIJLOACE PENTRU CALATORIA IN TIMP,  dar calatoria in timp este o eroare, caci genereaza BUCLA TEMPORALA, care face ca omenirea sa se invarta intr-un cerc vicios, fara sa se poata desprinde pentru a-si depasi destinul. "Ma intorc la geometriile neeuclidiente - ii spune Kostas nepoatei lui Tratner - acestea postuleaza ca o dreapta prelungita suficient de mult SE INTOARCE IN PUNCTUL DIN CARE A PLECAT. Acest lucru se intampla pentru ca Lumea se afla intr-o BUCLA TEMPORALA, iar acest fapt va avea drept consecinta, ca cei care se vor salva dupa urmatoarea APOCALIPSA, vor fi STRAMOSII ATLANTILOR".
*
Reiau momentul DECLICULUI din mintea Domnisoarei Trantner : "Insula cu capitala la Basileea, s-a scufundat FIINDCA ERA LOCUITA DE URMASII ATLANTILOR"
*

3 comentarii:

  1. Uneori insulele se scufunda din motive imaginare, Sandu.
    Adica se scufunda pentru ca cineva si-a imaginat evenimentul respectiv.
    Cartile pe care le prezinti sunt fascinante, o lista plina de mistere pentru lecturi de vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Cu gandurile noastre construim lumea"

    RăspundețiȘtergere
  3. "Cel ce tulburi adancul marii si vuietul valurilor ei" - Psalmul 64

    RăspundețiȘtergere