duminică, 23 iunie 2013

"Microbuzul" - Diana Alzner - al doilea comentariu



Am recitit 20 din cele 32 de povestiri neobisnuite ale Integralei Alzner, si dintre ele, "MICROBUZUL" mi se pare cea mai graitoare, mai ales ca este preferata si de Iulia, fata lui tata. Acum vreau sa prezint un cadru general al povestirii, urmand sa fac o postare asupra trairilor halucinatnte ale lui Marius, in perioada de dupa momentul in care Moartea si-a pus ochii pe el, si o postare despre visul lui Svidrigailov, care in "Crima si pedeapsa" m-a marcat doar, iar in Diana Alzner, ma cutremura. Si desigur, trebuie sa ma opresc si asupra catorva idei atat de limpede exprimate de autoare, incat devin memorabile daca le scoti din textul dens si le expui vederii, ceea ce voi face in curand.
*
Fata unui primar din partidul de la putere, se marita, este o nunta cu fite, undeva in Alba, incat vin si ministri si baroni locali, iar o televiziune natioanala trimite la evenimentul monden o echipa de  reporteri locali, care se faca filmari. Reporterul, Marius, baiat  bine, dar care nu prea le place fetelor, este insotit de cameramanul Radu, slab ca un cui, dar cu "lipici" la fete. Marius este indragostit de Anna, a fost de doua ori in casa fetei iubite, dar la masa nu a fost invitat inca. Baietii isi imagineaza ca vor avea un serviciu agreabil la nunta, poate vor apuca, si sa se racoreasca cu o berica. Marius  se gandeste la Anna, fata iubita, asteaptand  sa-l sune la telefon. Telefonul suna, intr-adevar, dar este Flori, sefa lor de la televiziune care le cere sa se deplaseze in graba la halta Santimbru, aflata intre Alba Iulia si Cluj, unde are loc un eveniment in derulare, un microbuz plin de calatori a fost lovit de tren. Cei doi sosesc inaintea echipajului de descarcerare , si constata ca  inainte de a lovi microbuzul, trenul a dat peste o turma de oi, si linia ferata si imprejurimile sunt presarate cu cadavrele oilor ucise.
*
In curand soseste si echipajul SMURD, si primul cadavru descoperit este cel al soferului, care nu purtase centura de siguranta, si in coliziune, a fost azvarlit prin geamul microbuzului, fiind gasit  decapitat, spre groaza lui Marius, care este slab de inger si nu suporta nici macar sa vada sange, darmite un cadavru decapitat. Dar spre stupoarea tuturor, din microbuzul strivit, devenit un ghem de fiare contorsionate, cei ce, dupa legile firii, nu ar fi ajuns sa scape vii din accident, sunt scosi, dupa descarcerare, rand pe rand, vii, avand maximum niste escoriatii si contuzii. Accidentatii sunt transporati de SMURD. A doua zi dupa accident, Marius si Radu sunt trimisi la spital sa afle  ce se intampla cu cei salvati ca prin minune de la moarte, si acolo, se intampla un nou eveniment de breaking news, asistenta sefa , despre care o subalterna le spusese reporterilor ca este o scorpie, se arunca pe ferastra , iar cadavrul care zace de caldaram, este privit fara emotie de Ariela, copilul de opt anisori, scos ultimul din microbuz, dupa accident, fara nici o rana. Fetita are un comportamnent ciudat, care-l pune pe ganduri pe Marius. Chiar ea a rugat-o pe asistenta cazuta de la etaj sa puna faramituri de paine vrabiilor , pe pervazul ferestrei, va fi cazut asistenta sefa accidental ? Nici urma de soc, sau emotie pe chipul fetitei, in fata viziunii cadavrului asistentei. Ariela spune ca domnul Campeanu, salvat si el din accident ii este tata, el neaga, dar da semne evidente ca o cunoaste pe copila.
Domnul Campeanu a urcat in microbuz tocmai in halta,  la trecerea de care ferata, fara bariera, dar cu semnale vizuale, si imediat dupa urcare, s-a produs accidentul. Marius voia sa stie daca la urcarea in microbuz, acesta a fost sau nu insotit de Ariela. Si, in Bloomday a sa, Marius a aflat ca inainte de a urca in masina, domnul Campeanu a schimbat 50 lei de la un chiosc de ziare, de unde a primit ca rest doar bani marunti, si era singur, neinsotit de nimeni.
*
 Asadar, Marius  putea sa-si inceapa de aici, investigatia cu privire la misterul Arielei. De ce a spus ca domnul Campeanu este tatal ei, de ce negata acesta ca ar cunoaste-o, desi se pare ca a stie.
*
In spital, se mai afla internata si sotia unui cioban, care pare sa o cunoasca, de asemenea, pe Ariela si sa stie mai multe despre destin decat  se pare. Cand, de Bloomsday, Marius va fi aflat ca sotul acesteia a murit inecat intr-o balta aproape secata, banuielile sale ca se afla in epicentrul unor evenimente nefiresti,  nu-l vor putea ajuta, caci va fi atat de prins in plasa lor incat nu va avea scapare.
*
Urmeaza ziua de 16 iunie a lui Marius, a treia zi de dupa accident, o  Bloomsday a sa - dupa romanul Ulise de Joyce, care descrie o zi din viata evreului Leopold Bloom din Dublin, aceea a fost ziua de 16 iulie 1904, ramasa in istoria literaturii ca zi de nastere a modernismului . Acum este ziua de 16 iunie a lui Marius, care , la Santimbru, afla ca domnul Campeanu a urcat singur in microbuz - si in scurt timp, MOARTEA insasi ii va spune ca accidentul a fost cauzat de neatentia soferului de microbuz la semnal, fiind preocupa sa numere maruntisul dat de Campeanu pentru bilet, dar infine, un accident este un accident, iar daca in acel loc a murit si o turma de oi, calcata de tren cu minute in urma, este vorba tot de un accident, chiar daca ii punem numele de "coincidenta acauzala semnificativa".
*
Bloomsday continua pentru Marius cu o vizita la spital, unde primeste avertismentul Arielei : "Inceteaza.Nu mai rascoli. Lasa oamenii in pace. Ca sa fie bine". Apoi, ceea ce ii spune Ariela lui Marius, este generator de adanca neliniste : " Cred ca semanam mult, facem, aceleasi lucruri, avem aceleasi pasiuni, eu si tu. CITIM AMANOI. Sunt si eu un cititor, DAR EU CITESC ADANCIMILE DIN FIINTELE VII. Ai stiut CINE SUNT, tinere domn, si ai stiut FIINDCA EU TE-AM ALES".
*
Asadar, Ariela si-a pus ochii pe Marius :



Acum, ne aflam in perioada de interregn a lui Marius, nici nu zic "din viata lui Marius".  Prima surpriza, este chemat pentru prima oara la masa la familia Annei, iubirea vietii lui. Parintii ii lasa singuri, Anna se intereseaza insistent de Ariela, desi pare sa stie ceva, ce tine secret. Cand Marius spune ca trenul a dat si peste o turma de oi , ceea ce lui ii sugereaza ca in locul acela ERA PROGRAMAT UN CARNAGIU,  Anna ii raspunde sa nu fie fatalist. Se pare ca un pion era sacrificat pe esichierul largit al vietii, de ce sa-l mai nelinisteasca in plus ? La plecare, Marius este intrigat de zambetul complice cu care l-a petrecut Anna.
*
Plecat de la iubita, Marius are trairi ciudate, orasul pare parasit, aerul este lesios, strazile sunt pustii, ceea ce-i declanseaza o senzatie de "deja vu" si-l duce cu gandul la CRONICA UNEI MORTI ANUNTATE, dar inca nu este constient ca ingerul mortii va trimbita in curand pentru a-l chemea tocmai pe el. Chiar si blocul sau este mort, nici radioul lui nea Titi, lucrand mereu, nu este acum in functie. Aerul pare de gelatina,   Maruis percepe un sunet acvatic, gandul ii coboara catre adancimi, si are senzatia ca aude un zgomot ca de bataie a unei cozi de balena. Privind catre cer, vede "falfaind alene din aripile  monstruoase, o molie uriasa".
*
A doua zi, AFLA despre alte intamplari bizare printre salvatii din accident. inca internati la spital, si constata ca sotia ciobanului nu este socata de moartea sotului, pare sa fie vorba tot despre cronica unei morti anuntate.
*
Si intelege ca Ariela ascunde o taina. "Nu va putea uita niciodata  fata aceea de copil privindu-l cu ochi de adult, gura mica vorbindu-i fraze imposibile. Ceva nu era bine deloc cu Ariela. Toti avem in strafunduri o zona unde salasluieste IRATIONALUL, magicul, dar, la fetita, acel CINEVA FARA CHIP, iesise la suprafata. Era o pata de intuneric ce se lateste, si-i intuneca pe cei din jur."
*
De la spital, Marius s-a dus la redactie, si privind de la geam, a fost iarasi cuprins de senzatii bizare, oamenii pareau sa se miste pe strada greoi, sunele ajungeau la el, ca din departare, printr-un mediu dens, si privind catre cer,  "VAZU FUNDUL UNEI MARI, vazu pesti plutind somnoros si BALENE CU COZI PLATE , batand apa agale."
*
S-a pornit furtuna, a cazut curentul  si Marius a pornit spre masina, sa mearga acasa, nu mai putea lucra la redactie. Cheile masinii i-au cazut in portbagaj, si au ramas inchise acolo, incat Marius a pornit sa strabata Alba Iulia pe jos. In perdeaua de ploaie, s-a ratacit, a nimerit parca intr-un oras din alte timpuri , "cu case vechi, ferestre oblonite si porti inalte, zavorite." Trebuia sa coboare spre Cetate, dar un vartej de ape il cuprisese ca un perete si-l impingea catre canalul central care era gata sa-l inghita. Aici a intrat in jocul Arielei, ca sa scape acum, in aceasta clipa, de moartea iminenta. Ariela i-a   deschis un drum printr-un gang, un drum inexistent in lumea reala, la capatul caruia ploaia se oprise si cartierul sau i se deschidea vederii. Marius urma sa intre in casa, dar impreuna cu ARIELA - MOARTEA, care avea sa-i propuna un targ.
*
Targul a fost : "Iti dai viata pentru ca Anna sa traiasca ?" Raspunsul : "DA. "
*
Asa ca reporterii nu au mai ajuns la locul accidentului   de cale ferata : s-au prabusit cu masina in Tausor, de pe un pod, incercand sa evite sa loveasca o fetita. 
*
 Asta DA, Diana ! Inca doua, trei, povestiri la inaltimea in care balenele bat agale apa din tarii cu cozi plate, si cuceresti lumea!

DIANA ALZNER - "MICROBUZUL" - AICI

6 comentarii:

  1. Iata un "Da" care ne place amandorura, Sandu! Ma crezi ca nu vreau sa cuceresc lumea? Daca mesajul ajunge la un singur Cititor este suficient.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, acest Da, cand este unicul cuvant, aminteste de Ariela, dar in contextul potrivit, este ceea ce ne place la amandoi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice scriitor are datoria sa cucerasa lumea.Eu sunt cucerit,sunt si altii, si publicarea in volum va marca desavarisera consacrarii. Ceea ce cred ca se va intampla in curand, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  4. DESAVARSIREA CONSACRARII, asta iti doresc, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc pentru gandul bun, Sandu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ai schimbat viata, cum sa nu doresc sa-ti fie bine?

    RăspundețiȘtergere