sâmbătă, 1 iunie 2013

"Fotografii" - Diana Alzner


Nu o cunosteam pe  Diana Alzner in 10 aprilie 2010 cand a publicat in Sfera Online povestirea "Fotografii" si inca nu citisem aceasta povestire cand am ajuns sa discutam impreuna despre destinul final al fiintei si despre biblioteca lumilor, cronica sau documentul Akasha, care pastreaza pentru eternitate inregistrarea a tot ce s-a intamplat si se va intampla in lumea desfasurata.

 Am citit povestirea Dianei, sunt sigur , fotografia pe placa metalica a lui Joseph Niepce, nu-mi iese din minte :
 Niepce era fizician, dar se considera pictor care picteaza cu lumina. 
"Imaginea lui Niepce e o poarta temporala spre un capat de strada de acum trei secole.
( in povestirea Dianei, trei secole, dar numai doua, la vremea comentariului, care se face cu un veac inaintea intamplarilor imaginate de autoare) 
Se pot observa in aerul cetos cladiri fantomatice, cladiri construite din vant, asa cum le vezi intr-un vis sau scufundate in ocean dupa o calamitate ... Zidurile par buretoase, cu pori ca de creta, cu fereste adanci si acoperisuri strambe, unduitoare. Dincolo de ele se deschide larg orizontul, ca  un brat al neantului gata sa te cuprinda".
*
 Nu am uitat, de fapt, recitind povestirea, mi-a venit in minte ca am indraznit sa o asemui ciclurilor reunite ale FUNDATIEI si ROBOTILOR lui Asimov, atunci cand fiziciana Lorena Calamara, ii povestea pentru ultima oara inainte de experimentul fatal, sotului, scenarii despre viitorul omenirii, despre cucerirea spatiului, exploatarea asteroizilor, terraformarea planetelor, renuntarea la terraformare, atunci cand  puteau fi cucerite prin razboi planete gata trasformate de altii, despre coloniile omenirii in univers si razboaiele lor de independenta si alte asemenea.


*

Inainte de a uita, vreau sa redau doua idei din "Fotografii" care zbarnaie in capul meu :
 "Gandul ca am fost cu ea este suficient sa-mi ajunga toata viata", 
isi   spune Codrin, in chip de autoconsolare, dupa disparitia Lorenei, cu tot cu echipa de cercetatori inclusiv acceleratorul de particule, plus o mare parte din  zona in care s-a desfasurat experimentul. Mai ales ca o alegere facuta de el a dat unda verde  realizarii experimentului . 
 Si o intrebare care se pune despre oamenii care au reusit sa refaca civilizatia dupa un alt experiment cu consecinte dezastruoase, petrecut cu un veac in urma :
  CARE ESTE IMBOLDUL CE TE INDEAMNA SA MERGI MAI DEPARTE ?
*
In toamna anului 2008, la CERN, langa Geneva, a avut loc un experiment  intr-un accelerator de particule, in vederea evidentierii bosonului Higgs. Rezultatul urma sa fie dat dupa patru luni, dar dupa numai cateva saptamani, experimentul a fost oprit, se produsese un accident major, se zvonea ca  a aparut  o gaura neagra , care inghite intreg pamantul. Unii  erau ingrijorati, alti oameni n-aveau habar, cert este ca in 2012, s-a dat stirea ca  experimentul a fost un succes, si particula lui Dumnezeu a fost descoperita.
*
 In povestirea Dianei, dupa accidentul de la Geneva, soldat cu o catastrofa care a intors omenirea pe dos, au circulat, printre fizicieni povesti infioratoare cu privire la ceea ce s-a intamplat acolo. 
*
Discutiile de la cina dintre Codrin si sotia sa, fiziciana Lorena Calamara, care face parte dintr-un colectiv de cercetatori care urmaresc sa obtina cu ajutorul unui accelerator de particule, date despre profunzimile materiei, care sa permita plierea spatiului in vederea unor deplasari la scara imensa prin univers, si chiar accesarea gaurilor de vierme, sau patrunderea, dincolo de orizontul de actiune al gaurilor negre, redau pe scurt isoria de dupa catastrofa de la Geneva : 
modificari climatice, razboi, haos, criza, dictatura , revolta, restauratie.
*
 Dictatura rosie a salvat, prin alt tip de teroare, omenirea, de domnia benzilor criminale si de haos. Dictarura verzilor, se opune progresului stiintei. In sistemul solar, colonii terestre se ocupa de minerit, dar pe planeta, civilizatia s-a reintors, dupa dezastru, cu sute de ani in urma : pe mare se circula  cu iahturi cu panza, trenurile cu aburi au revenit in peisaj, iar o calatorie cu avionul este o exceptie rarisima. 
*
Totusi, o echipa de atomisti cerceteaza profunzimile materiei, pentru a permite omenirii parasirea leaganului terestru si cucerirea spatiului. Verzii se opun, unul dintre ei a reusit sa fure aparatul Lorenei, cu toate datele despre cercetarile sale, in care se demonstra nu numai existenta lui Dumnezeu, dar si date esentiale despre structura cuantica a materiei, care izbucneste in fiintare din energia care serveste drept fundament Universului. 
 *
 Codrin, sotul Lorenei il omoara pe atacator, recupereaza aparatul sotiei, are loc un nou experiment pe baza datelor descoperite de aceasta, si un nou dezastru, cu inghitirea in neant a acceleratorului, cu tot cu fizicieni si cu pamantul din jur, apar iar zvonuri despre inghitirea pamantului de minigaura neagra nascuta din experiment si cercul se inchide.
*
Acest comentariu este doar o gustarica : nu-l luati in seama. Urmeaza altele, in care voi aminti despre FOTOGRAFII. Ce face fotografia ? Omeneste vorbind "extrage din uitare  o felie de timp". Insa la Diana Alzner, lucrurile sunt mai complexe.
*

Despre bosonul Higgs :
*
Pentru a da raspuns la intrebarea "de ce are fiecare particula elementara o masa bine determinata", Peter Higgs, dar si ale doua colective de cercetatori au propus existenta unui camp fundamental, aparut dupa Big Bang, avand ca purtator de forta un boson careia i-a fost atribuit numele lui Higgs.
*
Despre mecanismul Higgs : Higgs a imaginat un mecanism cosmic care explica felul in care dobandesc masa particulele elementare. Higgs introduce un camp de forta fundamentala, campul Higgs, care se intinde uniform la scara intregului univers, avad ca purtator de forta bosonul Higgs. Acest camp este distorsionat de trecerea unei particule, adica campul dezvolta o rezistenta la trecera particulei, sau la intrarea particulei in miscare. Aceasta rezistenta ii confera particulei o masa in functie de tipul particulei si de caracteristicile miscarii sale. Campul Higgs este scalar ( adica nu vectorial).
*
Despre nasterea universului : Universul a luat nastere dintr-un VID FALS, care era instabil. La inceput, s-a produs o fluctuatie cuantica, apoi a avut loc explozia primordiala, Big Bang. Campul Higgs s-a format la momentul T = zece la minus 36 secunde. El umple in mod uniform intreg universul. Purtatorul sau de forta este bosonul Higgs. Nu se stie daca bosonul Higgs este o particula elementara sau una compusa, nici daca exista unul sau mai multe tipuri de boson Higgs. In anul 2012 bosonul Higgs va fi identificat, deoarece exista indicii ale existentei sale in materialele realizate cu ocazia Experimentului Secolului, inceput in toamna anului 2008 la CERN.
*
Carcteristicile universului depind de bosonul Higgs. Daca acesta ar dispare subit, natura particulelor subatomice s-ar modifica si atomii nu s-ar putea agrega. Universul nostru ar dispare. Campul Higgs confera masa bosonilor purtatori ai fortelor fundamentale ale naturii si determina masa particulelor elementare si dimensiunile atomilor, fapt determinant pentru structura universului.
*
DIANA ALZNER - "FOTOGRAFII" - link : AICI


2 comentarii:

  1. Ma bucur nespus ca ai revenit cu citirea si comentarea textelor mele, Sandu. Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu iti multumesc, Diana. Este de fapt un mic roman si comentariul il atinge doar, dar bine ca mi-ai dat acordul sa merg mai departe.

    RăspundețiȘtergere