joi, 27 iunie 2013

K.O. Ultima repriza - Diana Alzner



Gogea Mitu avea 22 de ani si 2,42 metri inaltime in momentul mortii, suferea de GIGANTISM, aceasta boala se datoreaza unei hiersecretii de formon somatotrop hipofizar, nici macar nu sunt un comentator "destept", sunt medic, puteam sa nu evidentiez asta?  In povstirea " K.O.Ultima repriza", a Dianei Alzner, Gogea Mitu se mai afla, imblsamat, in sertarul frigiderului de la morga laboratorului doctorului Solomon Levi, care-i era medic curant in momentul mortii, si dupa spusele acestui personaj, Gogea Mitu, avand organismul slabit, ar fi incetat din viata in urma unei pneumonii. Suntem la mai multe decenii de la moartea gigantului, in prezent dr. Solomon , personajul Dianei Alzner, face experimente de avangarda in genetica, pornid de la ideea ca regulile de combinare a nucletodelor la nivelul codului genetic sunt intocmai ca si in limbaj. De fapt studiile doctorului sunt de adancime, el aplica in experimente principiile MEMETICII, ca stiinta a modelelor evolutive de trasfer al informatiei, ideea sa fiind aceea ca amintirile oamenilor sunt stocate in memoria fiecarei celule a organismului, la nivelul ADN-ului, ceea ce inseamna ca detinand ADN de la un om din lumea antica, putem recupera cu un player potrivit, memoria sa. Aceasta memorie nu numai ca este transmisa genetic, astfel incat amintirile inaintasilor sa ajunga la  descendenti, dar poate fi grefata si altor indivizi.
*
Am spus destul despre "aparatul tehnic"  ales de Diana pentru aceasta povestire, ceea ce vreau sa subliniez, este faptul ca in 28 iunie 2011, la publicarea ei - iata, maine se vor implini doi ani de la eveniment - eram in perioada de dupa  primirea  pasaportului pentru MAGONIA, transferat par hazad  pe o planeta recent terraformata, unde am avut parte de trairi psihedelice , despre care nu mai vreau sa vorbesc.
*
Ceea ce ma intereseaza, este sa amintesc iarasi despre casa de pe Strada Fericirii nr. 17 din Cluj, al carui gard cu poarta de lemn il voi privi in 26 iulie, amintindu-mi de doctorand in lingvistica Claudia Tratner din Praf Minune, de alta studenta in Litere, care azi este scriitoare si de Irina, pe care o cauta iubitul ei, Vlad Ionescu, in care fusesera grefate si amintirile gigantului Mitu Gogea, mort la 22 de ani, va sa zica, Vlad o cauta pe Irina, iubirea  vietii lui, cu un cutit in mana, imaginandu-si despre clipa ei de pe urma : "NE VOM SUDA OASELE, VOI SORBI PRIVIREA MORTII, ENERGIA INTUNECATA DIN OCHII EI"
*
Legat de pat in ceasul mortii, Gogea Mitu credea ca fusese imbolnavit de medicul curant si nu isi dorea decat sa se ridice si sa plece acasa, iar dupa moarte, singura sa speranta era sa i se acorde, prin Vlad Ionescu, caruia doctorul Levi i-a  grefat memoria gigantului, sansa unui ultime reprize : aparent, o si castigase, caci povestire incepe cu scena in care Vlad,, studentul in medicina, devenit constient de imoralitatea si pericolul reprezentat de experimentele de transfer al amintirilor, i-a inoculat lui Levi Solomon un ser letal. Numai la , la gazda Irinei, pe strada Fericirii, unbde s-a dus Vlad sa intrebe de ce l-a tradat iubirea vietii lui, dandu-l pe mana doctorului in chip de cobai, l-a asteptat nu numai explicatia acesteia, ca nu l-a tradat ci a contribuit ca el sa devina primul dintre cei ce cunosc tainele trasferului de memorie, ci si intreaga ecipa a lui Levi, a urmat injectia in gat si depunerea lui in setarul de la morga, in care se vedea, in cosmare repetate, inchis de viu.  Ultima impresia a lui Vlad, este dim momentul in care un individ in halat alb inchide sertarul de la morga in care se ala el.
*
Nu voi insista asura trairilor bizare ale personajului grefat cu memoria gigantului, ceea ce vreau sa evidentiez, sunt doua povesti de dragoste :Doctorul Levi era sotul matusii Irinei, asa se explica prezenta ei in echipa medicului, desi era studenta la Litere. Poate asa se explca nu numai cooptarea lui Vlad in echipa prin intermediul ei, pe post de cobai uman, dar si faptul ca au ajuns sa se cunoaca dupa o discutie, aparent intamlatoare pe banca unui parc din Gradina  Botanica. Irina ii povesteste " Solomon Levi este sotul matusii Elvira. Nu locuiesc impreuna.  S-au certat de multi ani, nu isi vorbesc, dar nu se pot desparti, INCA SE IUBESC SI DUPA CE- AU IMBATRANIT AMANDOI"
*
Trebuie sa vorbesc despre iubire si tradare. Sa vedem cum prezinta autoarea ,cuplul Irina Moldovan - Vlad Ionescu : "Nu se saturau nicodata sa vorbeasca, desi Irina era de parere ca la un moment dat IN TOATE CUPLURILE SE ASTERNE TACERA SI PLICTISUL". "Nu ma voi plictisi niciodata de tine", ii promitea solemn Vlad, dar Irina radea neincrezatoare.
*
Imi place felul in care imparte Irina barbatii : "oameni-revista", atractivi peste masura, pe care nu-i lasi pana nu-i devorezi, Ceea ce imi aduce aminte de expresia "foc de paie". Si "oamenii- carte", profunzi dar nu intotdeauna inspirati, oameni bine intemeiati, cu care poti duce o relatie AD INFINITUM ... Ia sa ne gadim si la barbatii-ziar, barbatii - hartie -igienica, barbatii - hartie de impachetat si alte categorii ..
*
"Esti o splendoare, imi doresc sa fiu cu tine toata viata", ii spunea Vlad Irinei. "Casatoriile sunt banale, domnule", suna raspunsul. "Vreau o unire de taina, esti EXPERIENTA MISTICA A VIETII MELE", "PRIN TINE INTREVAD O ALTA LUME", "Voi lua fiecare oscior al tau si-l voi suda de al meu" - iata, regasesc si aici "RITUALUL OASELOR", cu emotie in incantare.
*

"Tu cunoasti toate cotloanele fapturii omenesti, mai poti crede ca omul este o minune, poti respecta misterul pe care-l poarta in sine orice faptura, mai poti crede in suflet?", aceasta este preocupaea Irinei in ce-l priveste pe Vlad, medicinistul.
*
Imi place sa-l vad pe Vlad pe treptele Sinagogii pe pe Horia, nu departe de Anticariatul SAN Francesco, si de Facultatea de Litere, in drum spre Strada Fericirii, la iubirea vietii sale, de unde va ajunge in sertarul de la morga. Acolo ne-am pozat odata cu fiul meu, doctorul Veres Florin ne-a fotografiat, dar drumul nostru trece prin mistere si taine intunecate, numai in calitate de citirori, n'est pas mon ami?
*Irina  avea mereu in poseta cate un volum de versuri. Acum, la ultima intalnire, cartea de vrsuri este pe masuta. Vlad intinde gatul si citeste : PE MINE CAND M-AI FACUT  LACAT LA CE POARTA M-AI PUS,  CE-AI INCUIAT DE MINE SI DE CINE?
*
"Irina, intrebarea este de ce ai ales sa ma sacrifici?", "Nu te sacrific, TU ESTI ALESUL, Vlad, esti primul om care va vedea, care va intelege. ( ...)  Ca sa putem intelege viata, evolutia, trebuie sa intram in memoria adanca a fiecarei specii Si am reusit, uite, acum, tu il cunosti pe Mitu " 
*
Amintirile lui Gogea Mitu fusesera grefate in Vlad, totul, visele lui, amintirile, iar el le retraise ...
*
DIANA ALZNER - K.O. Ultima repriza : AICI

Ilustrz postarea cu volumul "Un riu pornit din Eden" (Codul genetic, computerul si evolutia speciilor) de Richard DAWKINS, pentru ca Diana amintesc despre autor in povestire.



2 comentarii:

  1. E una din povestirile care a fost si iti este dedicata, Sandu, fara tine nu s-ar fi scris, iti multumesc pentru ajutorul dat in ceea ce priveste "partea medicala" si amintirile unui student la medicina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-mi vine sa cred ca-mi faci un asemenea dar, Diana, cum sa-ti multumesc?

    RăspundețiȘtergere