joi, 13 iunie 2013

"Praf minune" - Diana Alzner - prima parte - al treilea comentariu


Ucenicul a ajuns cu initierea sa la faza "nuntirii metalelor", marea arta a combinarii masculinului cu femininul. Urma sa topeasca in creuzet pietre barbatesti si pietre femeiesti,
dupa invatatura lui BAHYA BEN ASHER, si sa adauge alte ingrediente necesare procesului, sa le fiarba, piseze si arda si sa obtina SMALT ALBASTRU ca simbol al initierii sale celeste.
In data de 5 septembrie 1924, Rudi scrie in jurnal ca se afla in ultimul stadiu al initierii, urmand sa incerce obtinerea ELIXIRULUI VIETII. Maestrul ii ofera cheia simbolica a acestei lucrari : VITRIOL - VISITA INTERIORA TERRAE, RECTIFICANDO OCCULUM LAPIDEM - adica "viziteaza interiorul pamantului, distiland , vei gasi piatra ascunsa". 
*
 "Nunta sulfului masculin cu mercurul feminin, 
duce la echilibrul perfect al aurului, care este 
LUMINA SOLIDIFICATA".
*
 Pentru realizarea Marii Lucrari, ucenicul are de parcurs etapa mortii, incat, putrezind, sa se predea lui SATURN. Apoi, sublimandu-si constiinta, sa se albeasca la fata precum JUPITER, si avand ca martora pe SELENA, sa-si verse din sange, si purificat de tot, sa-si duca OPERA la bun sfarsit :  PUTREFACTIE, CALCINARE, DISTILATE  -  NIGREDO, ALBEDO, RUBEDO ...
*
In 20 septembrie, ucenicul este cuprins de o stare de neliniste si se indoieste de importanta initierii sale, notandu-si in jurnal absenta dorintei  de a atinge nemuruirea. Maestrul incerca sa-l intareasca, spunandu-i ca nu lucreaza doar pentru propria desavarsire ci pentru  omenire, pentru a-i face pe toti oamenii mai buni. Rudi crede ca valoarea purificarii primita de-a gata este nula, si ca oamenii trebuie sa lupte singuri daca vor sa fie mai buni, si de altfel, au dreptul sa aleaga singuri ceea ce vor sa fie, deoarece insusi Creatorul le-a dat libertatea de a alege. In zadar insista Goldmann ca ucenicul sa prepare ELIXIRUL, pentru a inchide cercul si a-i feri pe cei din interiorul lui, de locuitorii din unghiuri, care sunt spirite damnate.
*
 "Asa cum metalele sunt aur imprefect si oamenii sunt oglinzi ciobite ale Celui Preainalt", spune maestrul, incercand sa-l imboldeasca pe ucenic in lucrarea pentru desavarsirea omului.
*
In 27 septembrie Tratner simte ca i s-a deschis al treilea ochi si ca a devenit un vazator al celor ascunse . De asta data, obiectele vazute in cele trei incaperi secrete i se par insignifiante, si are un sentiment de zadarnicie.  In 3 octombrie maestrul il someaza sa-si incheie Marea Lucrare sub amenintarea cu declansarea furiei demonilor impotriva sa, dar Rudi nu se lasa intimidat. Accepta totusi sa-si ajute maestrul la prepararea de praf minune, pentru pasuirea pe care acesta i-a acordat-o pentru implinirea OPEREI.
*
In perioada uceniciei, Rudolf Tratner a urmarit pacientii care se tratau cu praful minune preparat de maestru si  recomandat ca panaceu universal, si a constatat ca, pe langa efectul analgezic, preparatul actioneaza si asupra psihicului uman, provocand pierderea sentimentelor omenesti si a capacitatii de suferinta a celor tratati. Aceste efecte i-au trezit suspiciuni. El notase in jurnal ca "oamenii au nevoie de suferinta, pentru ca suferinta este mantuitoare". Sau ca " praful minune trateaza durerile dar nu boala, inabusa temperamentul, dar nu ii face pe oameni mai buni, EI RAMAN CU ACELASI CARACTER, dar dezvolta o NEPASARE MONSTRUOASA si SUNT INDOBITOCITI".
*
In 1 noiembrie se intampla accidentul soldat cu moartea spiterului Goldmann. Rudi Tratner, ucenicul, inlatura trei dintre ingredientele retetei originale, si praful minune redevine un simplu analgezic. Conform legatului testamentar al spiterului, praful poate fi comercializat numai in Alba, nu si in alte locuri.
*
Dupa opt decenii, nepoata lui Tratner descopera jurnalul bunicului sau, din care afla cum a salvat acesta omenirea de efectele malefice ale prafului minune. Tot ea afla ca, intr-un seif de la Banca a fost descoperita reteta originala a lui Goldmann, pentru preparerea prafului minune, praf pe care oamenii il asteapta cu nerabdare. Asa ca, dupa opt decenii de acalmie , este iminenta o noua confruntare intre fortele raului si cele ale binelui.
*
Urmeaza comentariile la partile a doua si a treia a povestirii "Praf minune", a Dianei Alzner, pe care le fac cu toata simpatia. Este un demers facut de dragul autoarei, oamenii citesc cu greu si opera, darmite un comentariu, ei prefera niste praf minune, sa nu-i mai doara si sa nu mai simta. Amin

2 comentarii:

  1. Foarte justa observatia ta, Sandu: oamenii prefera praful minune!
    Ma bucur ca ai continuat sa citesti si sa scrii pe marginea textelor mele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ma bucur ca ai acceptat comentariul meu.

    RăspundețiȘtergere