duminică, 30 iunie 2013

"Pelerina" - Diana Alzner



Inca din primele zile dupa ce ne-am cunoscut in 1 iulie 2010 , si fara sa stiu ca Diana Alzner este scriitoare - am vorbit impreuna despre dorinta mea de a ma stramuta, nu numai in Capsula Timpului, ca spatiu de conservare a la long, in cazul in care, Biblioteca Lumilor, nu ar fi o realitate a universului ci o inventie a visatorilor, dar si in memoria ei, in parte, desigur, insa cine era ea pentru mine, si cine eu pentru ea, in  perioada aceea?
*
 Ideea de a scrie  impreuna, era doar in mintea mea pe-atunci, eu eram "scriitorul", doar scrisesem "Tunel sub lume" in 2008, in care Cronovizorul, apare ca realiate obiectiva, nu doar ca aparat imaginar, dar de-a dreptul uzual, cum il intalnim in povestirea "Pelerina".
*
"Pelerina" isi desfasoara actiunea in timpul viitor. Diana descrie in povestire o biserica de secol douazeci, reconstituita in detaliu in acel viitor sumbru. Reconstructia are dimensiuni adaptate timpului, o biserica in care te intampina, picturi  din suita "Madonna Oriflamma " de Roerich, din care redau si eu doua, pentru ilustrarea comentariului.



 Esti intampinat sa patrunzi,  cu indemnul  "Intrati cei ce auziti chemarea!" Un "sacerdot" cu masca mieros-pioasa, iti prezinta serviciile divine oferite : "absolvirea de erori trecute si viitoare, contactarea pesoanelor decedate, consultari astrologice complete". Nu-i de mirare ca Dirina, eroina povestirii, are un recul in momentul in care vede ca la adresa unde a trimis-o iubitul ei Shugun, cu o misiune care ii poate absolvi de orice griji, atat in viata, cat si dupa moarte, ea are un recul. Dar "sacerdotul", informat despre mandatul cu care a venit Dirina, ii face cunoscuta si oferta de servicii "subterane" : " realizarea de conturi noi, de conturi-clona, inlocuiri de conturi, oferta de buletine probabilistice pentru persoane si evenimente - si aici, imi vine in minte romanul "Vanzatorul de trecuturi" de angolezul Agualusa, citit intr-o perioada in care  colaborarea noastra se lovea de dificultati independente de noi, Diana, ceea ce s-a dovedit ceva vremelnic, caci totul este vremelnic, chiar si  comunicarea INSUFICIENTA - inchirieri si vinderi de domenii virtuale in toate sistemele, extragere de date confidentiale.




 Dar ceea ce doreste Dirina, este o interventie in trecut, cu modificare de date, si vom intelege pe final, ca dorintele sale se extind in asemenea masura, incat putem avasa ideea ca ea a venit la "sacerdot" sau ce va fi fost Lengren, personajul pe care l-a contactat la biserica trimisa de Shugun, pentru a fi primita si servita, incat pot avansa ideea ca DIRINA ISI DOREA DE LA ACEASTA INTALNIRE, TOTUL.
*
Chel, slab, subtire,  si palid, suferind de depresie cronica, Lengren pare a-si petrece mult timp in CONVERITIZOR, nu las neexplicata aceasta licenta verbala a Dianei, ii vine randul mai la vale. Oare de ce, din moment ce detine un obiect cu valoare insetimabila?
*
Lengren dispune , in mod cert, de mijloace de plata, o dovedeste faptul ca pentru a-si trata depresia, si-a construit, o  camera cu lumina calda  , naturala, care a uimit-o pe Dirina cand a patruns in ea. Pentru aceasta, a cautat vreme indelungata un specialist care i-a reglat o oglinda de mare inaltime, montata in acest scop.
*
Cateva cuvinte despre lumea din zilele Dirinei  -  sa incercam sa intelegem ceva din una dintre reclamele vremii : " AVETI NEVOIE DE MAGIE PENTRU A FI FERICIT!  FOLOSITI METODA SUPREMA SI EFICIENTA, CONECTATI-VA ACUM !"
Dirina este conectata mai tot timpul la Biblioteca, dar aceasta se poate, numai daca detii conturi valide. Daca nevoile ii cer sa paraseasca contactul si sa patrunda in lumea reala,  "lecturile si turismul virtual" realizate in zilele in care avea contul valid o fac sa nu se simta nici  in cele mai exotice locatii.
*
Dirina detine un APARAT PERSONAL, se poate conecta cu el pe Mobile, pentru a afla unde se afla,  poate obtine un consult rapid pentru idetificarea persoanei cu care este in contract - asa l-a putut identifica pe Lengren - infine, aceasta este aparatul care a informat-o ca nu mai are conturi valide, fapt ce o determina sa plece din casa, sa intreprinda ceva in interes personal, dar pana la urma, vom vedea ca nu a intreprins o actiune individuala, ci  impreuna cu iubitul ei, Shugun.
Pentru a putea evita APARATELE de IDENTIFICARE, avea nevoie de o piesa optica dotata si o retina apartinand unei persoane care se poate deplasa fara risc sa fie retinuta. Traficantul Bob, ii ofera piesa dorita, realizata din retina unui copil capturat de curand. Ce-i drept, ea nu se poate deplasa cu "automobilele ce gliseaza la inaltime", caci ar fi mai usor idetificabila. se ma folosteste si de un drog, LIPPO, care sa-si ascunda gandurile.
*
Inca ceva despre lumea Dirinei, cea cu muschi atrofiati datorita indelungatei conectari : atmosfera din cartiere este imbacsita, primaria asigura filtarea aerului doar vreme de una-doua ore pe zi.
 Pentru conturi putine, oamenii muncesc zilnic, in fabricile care fumega la orizont, si in plus, femeile fara conturi valide sunt obligate sa procreeze, unii oameni pot sa zaca vesnic prin cotloane, fara sansa de a se conecta in veci. 
Mama Dirinei, dupa o viata de munca grea, are o pensie mizerabila, care ii permite sa se conecteze numai odata pe luna, in rest, trebuie sa ia TERPEXIN si sa hiberneze in convertorul rece.
 Asa ceva nu accepta Dirina, si pentru a nu pierde conectarea este gata "sa omoare, sa dea foc, sa stearga avatarurile celor mai buni prieteni", cu alte cuvine, orice.
*
Iata povestea ei, care o face sa depinde la Pelerina, pentru a nu pierde sansa unei casatorii cu fiul unui senator, care i-ar asigura pe viata validitatea contului. 
 CU SAPTE ANI IN URMA A PARTICIPAT LA REVOLTA VERZILOR SI A ARUNCAT CU PIETRE IN CASA UNUI  SENATOR. TIMP DE DOUA ZILE LA RAND, O ORA INTR-O ZI, SI INCA DOUA IN ALTA.
 Actiunea ei poate fi evidentiata cu ajutorul CRONOVIZORULUI, un aparat foarte raspandit cu ajutorul caruia oamenii, in loc sa cerceteze trecutul, isi spioneaza unul altuia faptele trecute. Cronovizorul, descoperit de un visator numit Ernetti, poate fi ocultat cu ajutorul Pelerinei, aparat care distorsioneaza lumina, si genereaza o gaura in evenimentele trecute, in care ascund o perioada si  desfasurarea lor. Evenimentele nu pot fi sterse, trecutul nu poate  modificat, iar martorii care le tine minte, le pot da in vileag. Dirina are nevoie ca cele trei ore din trecut sa fie ascunse, pentru a putea fi acceptata ca sotie pentru fiul senatorului, iar Lengren este dispus sa o ajute pentru zece la suta din beneficiu. 
Asadar,  el crede povestea Dirinei, in timp ce ea se perpeleste de nevoia de a ramane singura un moment. Cand Lengren i-a cerut coordonatele datelor de ascuns sub Pelerina, si a iesit cu placuta pe care i-a inmanat-o, Dirina nu isi poate reprima dorinta sa-si exprime starea de usurare : " Slava Sfintelor Incepatorii si Tronuri", bine gasita expresia, Diana!
 Si iute de tot, ea isi injectateaza Lippo.  Deja Lengren era cat pe ce sa-i desluseasca gandurile reale, peste care Dirina si-a suprapus povestea care sa o faca credibila.
*
In scurt timp Lengren a revenit cu discul de UNUNSEPTIUM, o farfurie mare de argint, palavragind despre Ernetti,  care a demonstrat ca lungimile de unda ale evenimentelor trecute nu pot fi distruse, deci Pelerina nu poate sterge evenimentele, ci doar le ascunde. El a deschis pupitrul, a cuplat discul intr-o mufa, a tastat parola, iar Dirina a tras cu phaserul in el, omorindu-l. Dupa care, ea s-a conectat la aparatul personal si l-a anuntat pe Shugun ca se afla in posesia singurului disc de Ununseptium de pe continent, ca afacera pelerinei temporale le apartine,  si
 VOR FI BOGATI, SI VOR RAMANE ACTIVI IN SISTEM CHIAR SI DUPA MOARTE.
Dirina a scos farfuria din mufa, APOI A MODIFICAT PAROLA DE ACCES. Era ingrijorata de faptul ca Shugun era  capabil sa faca orice ca sa detina puterea, si prefera sa face ea regula jocului.
*
Pe mine - inafara faptului ca o gasesc formidabila - povestirea "Pelerina" a scriitoarei Diana Alzner m-a speriat.

Diana Alzner - Pelerina - Aici

7 comentarii:

  1. Iti multumesc ca ai citit textul meu acum cand stiu ca esti dupa o calatorie obositoare, Sandu. A fost o surpriza placuta comentariul de azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca imi vei ierta stangacia si mai ales inabilitatea, am fost plecat departe ieri, si inca sunt obosit, sigur ca asta nu-i o scuza. Doresc sa ne "revedem" cu bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite cum am ratat sansa sa-ti raspund la timp, Diana! Am calatorit o mie si o suta de kilometri in ziua precedenta, si eram obosit, nu am mai venit pe blog, te rog sa ma ierti. Este placut sa incep ziua gasind un comentariu al tau, pe blogul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este 1 iulie 2013, exact cu trei ani in urma ai pus primul tau comentariu pe acest blog, care in timp, a devenit al nostru, ca si "Carti Dragi". A fost o intalnire cu har!

    RăspundețiȘtergere