marți, 18 iunie 2013

"Praf minune III " - Diana Alzner - comentariul doi



Citesti ceva de Diana Alzner si-ti zambesti pe sub mustata ca ai prins un fir important care duce spre intelegerea tainei, dar te asigur ca mai ai nevoie sa prinzi inca cel putin un fir. Daca doua organizatii secrete urmaresc o persoana, asa cum era urmarita de Claudia din "Praf minune", odata de Kostas, apoi de Robert, in aparenta politist si salvator al Claudiei din mainile organizatiei lui Kostas, care o ameninta cu violenta pentru a o obliga sa ofere date despre Element, nu trebuie sa te miri, cand eroina descopera o poza in care Robert si Dinis stau alaturi, si alte date vin sa confirme ca cei doi conlucreaza pentru obtinerea Elementului. Asadar, mitul existentei a doua grupari oculte, unii buni, si altii rai, care se confrunta in vederea detinerii controlului, cade. Insusi Kostas ii relatase Claudiei, in tentativele sale de declansare a diclicului memoriei, ca un grup elitist este cel ce cauta Elementul, in vederea scoaterii oamenirii din bucla temporala in care a cazut captiva in urma tentativelor nesabuite ale omului de a realiza calatoria in timp.
*
Primul declic din mintea Claudiei, a fost provocat de povestirea despre insula urmasilor atlantilor, cu capitala la Basileea. Aceasta s-ar fi scufundat tocmai pentru ca era locuita de atlanti. Nu avea cum sa nu-i rasara in minte Claudiei candelele atlantilor,  din jurnalul bunicului, care  sparte, puteau distruge un intreg oras ... Al doilea declic a luminat-o pe deplin pe Claudia. Kostas ii povestise despre Elementul necesar pentru declansarea celei de-a treia forte : Organizatia a aflat ca bucata lipsa din cele trei, necesare declansarii fortei a cincia - intr-un accelerator de particule, in prezenta bosonilor Higgs, si asezate in triunghi - fusese in posesia lui Goldmann. Casa Claudiei a fost cercetata, si manuscrisul le-a dat ideea ca materialul sutras de Tratner din cutia lui Helios, din incaperea secreta, ar putea fi Elementul cautat. Asa ca, memoria eroinei s-a luminat, pornind de la un simplu gest la nervozitate al profesorului Dinis, care i-a amintit de gestul similar al bunicului Tratner, din ziua cand ea a vazut, intrand in camera bunicilor, din casa strabunicilor de la Ighiu, cum bunica sa tinea in mana o bucata de metal care emana lumini.
*
Organizatia avea nevoie de Element pentru Inchiderea canalului temporal deschis de experimentul Philadelphia, ale carui efecte fusesera temporizate de cercetatori. Dar Claudia a rezolvat pe cont propriu situatia. Crezand ca  a fost salvata de Robert, l-a insotit pe acesta de la Balcic la Cluj. Ce mici pareau Carpatii priviti din avion !  Era bine  inchisa capsula timpului din mintea Claudiei,  in care una dintre oglindirile lui OMAR SHARIFF tanar, era pe cale sa fie ocultata definitiv, de alta oglindire a acelui chip, pe care o zarise in infatisarea lui Robert? Mai punem un lacat?
*
 Nu, chiar nu fac referire la scurtul popas la caravanseraiul Metropol, sau cum dracii sa-l piepte s-o numi! Nici la ce se facea sau nu acolo, daca Rollex-ul din buzunar si poza lui Robert impreuna cu Dinis, nu ar fi detreminat-o pe Claudia sa o ia pe cont propriu. Desi acestea sunt teme predilecte pentru demersul meu privat.
*
 Ceea ce-mi place, este sa ma gandesc la Tate Iuliana, si in iulie, voi trece pe strada aceea din apropierea garii din Cluj , strada "Fericirii" nr.17 in povestire,  dar imi spune mie Diana si numele real. Tante Iuliana, sora bunicii Claudiei  este nemaipomenita, dar din cozonacii ei nu mai am sansa sa gust. Imi place si doamna Edith, care se ingrijeste de casa strabunicilor Claudiei. la Ighiu. Imi place si cum a gasit Claudia  in partea detasabila a pieptenelui, scobita la interior, Elemenul care putea provoca haos generalizat la scara Tipului Lumii, daca ea nu-l arunca in foc. La cati kilometri distanta se va fi vazut coloana de lumina inaltata din cuptor? Sau isi mai aminteste cineva de coloana de lumina, in noua ordine a lucrurilor ? Eu vreau sa merg la Ighiu, si voi merge, probabil cu fata mea si cu ginerele de la Cluj. Mai stii, poate reusim sa o luam si pe Diana cu noi ? Dar este acelasi Ighiu ? Mai gasim casa strabunicilor Claudiei ?
*

Cert este ca dupa aruncarea in foc a Elementului, Claudia s-a trezit tot in casa ramasa mostenire de la bunici.  S-a trezit obosita, a inchis computerul la doua si jumate, iar acum, se reconforteaza cu o cafea si cu Dimeneata de Grieg. A incheiat teza de doctorat, de-acum, mai are doar sustinerea Tezei si chestiuni de protocol ... In aceasta realitate, nu este singura pe lume, parintii ii sunt in viata. Ce sa faca azi, in ziua libertatii ? Citeste Jurnalul bunicului Tratner, care afla, in 4 aprilie 1924, ca la spiterie ar fi un loc de munca, dar numai cu recomandare. Dar iata un loc de conntabil la Posta, acesta e de el ... Se si pricepe, are si bacalaureatul, poate sa o ia astfel de nevasta pe iubita sa Erzsike ..
*

Revin la discutiile dintre Kostas si Claudia :
" - Dumneavoastra sustineti ca omenirea isi repeta istoria din cauza unei bucle temporale?  Ca ne intoarceam iar si iar intr-un punct DINCOLO DE CARE NU PUTEM TRECE?
   - Intocmai,dar lucrurile sunt mai complexe, ACEST UNIVERS ISI VALORIFICA toate posibilitatile. TOT CEEA CE ESTE POSIBIL SA SE INTAMPLE SE VA INTAMPLA. Vor fi fructificate toate variantele. Exista o varianta unde Hitler a castigat razboiul, o alta in care atlantii nu au desoperit a cincia forta, un pamant unde in varful piramidei trofice se afla o specie inteligenta de velociraptor.
    - Daca exista o infinitate de lumi in care copii ale noastre fiinteaza, de ce sa ne ingrijoram ca ne rotim in cerc?  Oricum se implinesc toate variantele, inclusiv cea prezenta, si variantele multiple asigura salvarea speciei.
*
Aici, ii las finalul lui Dinis Kostas : " Omenirea a fost transformata in mase docile, care sunt dispuse SA  MUNCEASCA SI SA PRODUCA in schimbul iluziei de siguranta, fericire, libertate. N-ai citit Dostoievski?  S-au inventat false nevoi, false idealuri, au fost desemnati inamici inexistenti. Toate acestea ca sa ofere omenirii preocupari  interesante, PENTRU CA O MICA ELITA SA ACTIONEZE NESTINGHERITA, pentru a salva ceea ce mai este de salvat "
  *

Postez o statueta a zeului Thot, despre care face referire Diana Alzner in "Praf minune", prima parte,  poza cartii "Al cincilea element" de dragul artei,  si "Omul din castelul inalt" de Philip Dick, pentru ca descrie o lume in carte Hitler ar fi castigat razboiul, mama lui de Hitler!
*
Romanul "Crangul de cimisir" de Mihail Ancearov, pune in discutie, prin intermediul personajului  Sapojnikov, UNIVERSUL, asa cum fac si personajele Dianei Azner in "Praf minune". Romanul are in vedere si Tema Catastrofei : citim aici, pagini din jurnalul unui ... atlant ... Tocmai potrivit pentu ilustarea povestirii Dianei.

2 comentarii:

  1. Iata ca ai ajuns la finalul istoriei mele cu atlanti, Sandu. Am spus adevarul: Fericirii, nr. 17, dar Iulia neni nu mai este...
    Sa treci pe acolo, sa culegi pasii mei din anii '90.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur ma duc, culeg, nu las nimic, aduc in Babel tot.

    RăspundețiȘtergere