marți, 11 iunie 2013

Metanoia - Aime Michel


Exista subiecte de care nu mai mai satur, cum sunt si cele descrise de Michel Aime in cartea "METANOIA", subintitulata "Fenomene fizice al misticismului". Dupa nunta nepoatei Alexandra, l-am invitat in Biblioteca Babel pe un pastor penticostal din judetul Hunedoara - iti amintesti, Moise ? - si am vorbit despre METANOIA. Pastorul are studii superioare de teologie neoprotestanta, pe langa facultatea de Agronomie, pe care personal, o apreciez la cel mai inalt nivel, asa cum apreciez si Teologia. Si, cu ocazia discutiei, i-am daruit cartea Metanoia, fara sa fiu sigur ca voi mai reusi sa gasesc un exemplar pentru mine. Chiar a doua zi am vazut unul intr-o vitrina de librarie, uitat acolo de ani buni, si neremarcat de nimeni. Domnul a invaluit cartea, ca sa ajunga in Biblioteca Babel. Sunt convins ca pastorul a studiat-o si a transmis credinciosilor din mesajul ei.  Azi, Diana a pronuntat cuvantul METANOIA, aceasta postare este un ecou la Diana.
Povestirile Dianei Alzner - link : AICI
*
Misticul este un om cu privirea intoarsa catre interior - spune autorul cartii - si aparent, el este rupt de lume. dar daca-i spuneti ca il vedeti rupt de lume,  va raspunde ca cei rupti de lume sunteti dumneavoastra, cei care aveti ochi ca sa nu vedeti, si urechi sa nu auziti, caci lumea aparentelor va inseala si va orbeste, iar pentru a atinge unica si adevarata realitate,  trebuie sa va eliberati de lumea aparentelor inselatoare.
*
Filosoful Plotin a relatat despre propria sa experienta mistica : "Adesea ma trezesc din trupul meu, revenind la mine insumi. Devin EXTERIOR lucrurilor, INTERIOR mie insumi. Vad O FRUMUSETE DE O MIRACULOASA MARETIE. Atunci, particip la o lume superioara, si traiesc viata cea mai inalta. Ma indentific cu DIVINUL, sunt in EL.
Dupa repaosul in sanul DIVINITATII, cand recad in starea dominata de rationament, ma intreb, cum de sufletul meu a acceptat vreodata sa vina sa locuiasca intr-un trup "
*
Cei carora li s-a dat sansa unui trup hibrid, trebuie sa se fereasca sa recada in lumea substantei, si sa incerce sa ramana, imperturbabili, in sanul splendoarii.

8 comentarii:

  1. Fiintele hibride sunt fericite. Durerea cea mai mare pentru ele este sa fie separate.

    Imi amintesc ca am vorbit cu tine prima oara despre metanoia in 2010, Sandu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiintele hibride au inainte de toate noroc : s-a facut o minune pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este, noi suntem initiatii acestui cult. Mai tii minte "ritualul oaselor"? Eu cred ca nu ai uitat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ti-as reaminti, la nevoie si prin transcomunicare ...

    RăspundețiȘtergere