miercuri, 8 mai 2013

Proprietate cu casa si padure - Diana Alzner



Cunosc descrierea exacta a drumului ce duce spre proprietatea cu casa si padure, este sansa mea sa fiu initiat. Casa se afla pe prima ulita care urca in sus, de la troita, iar eu gasesc troita chiar si venind de foarte departe. Este o casa izolata, alte case se vad  in departare, iar piesajul ce se desfasoara privirilor, din casa de la marginea padurii de-a lungul vaii Topologului, este  o sarbatoare : in lunca, jos, casele au dimensiunea unor cutii de chibrituri, si un atelaj cu cai, are dimensiunea unei jucarii de copil.
*
Cititorii povestirilor "Fereastra din spate" si "Casa de la marginea padurii" pot sa recunoasca imediat casa de pe proprietatea cu padure : are trei camere, baie, bucatarie si un balcon inchis cu geamuri termopan.  Bucataria, spatioasa, cu o fereasta larga, ce permite soarelui sa inunde incaperea, se afla la parter. Parca urmaresc un film, am ciudata senzatie denumita "deja vu". Din bucatarie, se deschide o trapa catre un beci imens. Casa este inconjurata de gradina, livada si padure.
*
Aceasta este casa pe care o primeste, in locul restituirii conacului boieresc, domnul Iulian Mandrea, vaduv in varsta de 70 de ani, care si-a legat viata de Mioara, ramasa cu doi copii de ajutat in viata, dupa ce sotul, politist, si-a abandonat familia. Dar este casa groazei, in care fereastra din spate sclipise, cu un timp in urma, precum un ochi al iadului, in preludiile unor morti misterioase si in care, cu numai doi ani in urma, un roi de termite a devorat doi concubini  inainte ca unul dintre ei sa reuseasca asasinarea celuilalt. Urmasii proprietarului au vandut casa primariei, care o destinase sa fie casa de oaspeti, dar a devenit, alaturi de 25 de hectare de padure, proprietatea domnului Mandrea.
*
 Inca de la venirea noilor locatari, casa si satul ii infatiseaza domnului Mandrea o parte din tainele sale. O usa refuza sa se deschida chiar si dupa ce este reparata, mucegaiul de pe peretii baii nu poate fi indepartat prin spalare, geamurile raman opace in ciuda curatirii lor temeinice, becurile din casa se ard seara de seara, iar in beci, domnul Mandrea resimte o stare de angoasa, care-l face sa creada ca este insotit de o prezenta straina, malefica.
*
Si in comunitate continua sa se intample  lucruri stranii : surdo-muta Ana, cea lovita de traznet, "nebuna cu dunga in buletin" a omorat-o, lovind-o cu sapa in cap, pe nevasta lui nea Vasile, omul care l-a ajutat pe domnul Mandrea la varuitul casei, si i-a povestit, in timpul lucrului, despre grozaviile din sat.
Aici, povestea de viata redata de scriitoarea Diana Alzner, este impresionanta. Iar povestea politista este doar o solutie pentru dramatizarea finalului povestirii. Mioara este o femeie de 45 de ani. Poate ca nu este lipsita de omenie, dar sigur este lipsita de mijloace materiale. Sotul a parasit-o, fata ii este maritata cu un betiv si are nevoie de ajutorul ei, fiul, student natang, tot repeta examanele , platind din greu pentru reexaminare, repeta si anii de facultate si cade si a patra oara la examenul pentru permis auto. Mioara mai are si un iubit, pe care trebuie sa-l capatuiasca  tot din banii lui tataie : este Eugen Cizmaru, pe care il angajeaza intai ca sofer la Fordul vechi, cumparat din banii sotului, apoi il face asociat la ciupercaria din beciul casei de la tara, unde lucreaza sotul batran din greu,  timorat de prezenta straina terifianta, in timp ce sotia sa, Mioara, si Genu, amantul ei, stau cu saptamanile la oras, lasandu-l singur.
*
La inceput, Mioara a fost omenoasa cu batranul, dar dupa casatorie, l-a tinut la respect : "spala-te pe gura daca vrei d-astea", ii zice lui Iulian, cand, revenita din oras, sotul vrea sa o sarute. Sau "esti ca un motan in calduri", "calmeaza-te, draga, ca ne vede oamenii, nu te gudura ca un catel".
*
Femeia lichideaza toate bunurile sotului, mobila, obiecte de suflet, tablouri de pret, chiar si carti, si il face sclav al intereselor alor sai, dar septuagenarul nu se poate trezi din visul sau de iubire, nici cand i-o cere instinctul de consevare alertat de anomaliile din casa groazei. 
*
Ii telefoneaza fiicei, ii scrie baiatului cerandu-i sa-l ajute sa-si salveze casatoria,  ii descrie fiului anomaliile ce se petrec, fara cauza aparenta in casa - disparitii de obiecte, distrugeri de articole de imbracaminte,  arderea becurilor de iluminat si senzatia de prezenta straina din beci, la ciupercaria la care este obligat sa lucreze . Iar odata cu disparitia suspecta a lui Iulian Mandrea, politistii folosesc scrisoarea sa catre fiu, ca proba, pentru a-i acuza sotia de omucidere. Cum sa nu doreasca politistul sa trasforme povestirea horror a Dianei Alzner, in poveste detectiva?
8
Cateva din jelaniile batranului indragostit, redate din scrisoare catre fiul sau :
"As prefera sa-mi dea in cap decat sa divorteze. O iubesc cu toata disperarea varstei mele. E ultima raza de lumina in viata mea".
*
Voiam sa inchei postarea cu poza cartii "Profetiile omului molie". Nu-i la locul ei in rafturi, dar scriu tot despre Omul Molie, datorita invaziei de molii din casa groazei, pe care o amintesc doar acum, pe final. In Point Pleasant din West Virginia au avut loc ani de-a randul dezastre si nenorociri, prevestite de Omul Molie, faptura supraumana. Dezastrele au fost urmarea blestemului unei capetenii indiene, impotriva albilor din fortareata Point Pleasant, caruia cei din fort i-au ucis fiul, desi le era aliat. Iar blestemul Marelui Spirit s-a abatut asupra oamenilor acelui pamant.
*
Mai sunt patru povestiri din seria Dianei, legate de aceasta casa a groazei. Nu stiu, nu-mi mai amintesc care este dezlegarea misterului, recitesc totul si voi sti. Dar intuiesc de pe acum, ca cele sapte povestiri sunt unitare si pot fi considerate un roman. 
*
Diana Alzner - "Proprietate cu casa si padure" - link : AICI



2 comentarii:

  1. Sandu, eu nu am nicio mila pentru Mioara, imi pare rau ca va suporta doar niste palide cercetari penale, pentru ca in lipsa de probe e foarte probabil sa fie eliberata. In afara de sectiunea "paranormala" e povestii mele, sa stii ca totul este adevarat.
    Intuitia ta si felul cum citesti aceste texte de inceput ale mele ma fac sa ma simt coplesita. Iti multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt colesit de cele citite, sunt atat de multe preludii pentru viitor, din vremea cad "erai tacere doar " ... Parca ai fi stiut.

    RăspundețiȘtergere