vineri, 3 mai 2013

Diana Alzner - Casa dela marginea padurii


Am plonjat in microcosmul in care-si desfasoara Diana Alzner paradele imaginatiei, si pentru ca am iesit de acolo zguduit de un frison de groaza, voi marturisi ca ma simt ca o gaina taiata si jumultita, pentru ca stiu ca Diana detesta cuvantul "jumulit".
*
Profunzimile lumilor imaginate de doamna Alzner, prezinta interstitii, hiatusuri si rupturi de continuitate in care fermenteza, dospesc si germineaza forte tenebroase care se revarsa in lumea oamenilor.
*
In "Casa de la marginea padurii", misterul si minunile  fac un joc secund, dar nu pot lipsi, caci ne aflam , fireste, in lumea imprezivibila a Dianei. Dar este o povestire despre un asasinat, despre o crima aproape pefecta.
*
In satul in care se afla casa de la marginea padurii se petrec minuni. Sfantul Nicolae isi face aparitia la geamul casei popii aluia batran, iar cine il vede, capata har si cine nu crede, primeste pedeapsa.  Mos Miluta , care a vazut si a crezut, dobandeste darul tamadurii, care antreneaza puhoaie de norod dornic de tamaduire. In schimb, Leana lu' Ionica Broscaru, nici nu vede, nici nu crede, si drept pedeapsa pentru necredinta, este trasnita la Gherghina in deal, de ramane surdo-muta si epileptica. Se mai petrec in hotarul satului si alte nemaivazute : o pala de foc nearzator razbate din tarina, in cultura de porumb, dupa care, recolta sporeste mirific, uimind satul cu belsugul neobinsuit, ani la rand.
Si - MINUNE - lui mos Miluta i se arata insusi Domnul Dumnezeu, precum odinioara, lui Petrache Lupu, la Maglavit - iar Domnul ii vorbeste mosului.
*
Casa de sub padure este un loc tainic. Este ridicata pe locul daramatei case batranesti, invechita si ea, la randul ei,  si renovata in parte. Casa are personaliate , si pare sa fie impregnata de o vointa nelinistitoare, usile ei sunt capricioase, se deschid greu, sau dimpotriva, se deschid singure, fara o adiere de vant, pragurile iti pun piedica daca incerci sa le treci, peretii au harti de mucegai de nesters pe la colturi, iar geamurile raman opace oricat le-ai spala.
Nici cainele, adus de Angela cu ea, de la oras, nu se impaca cu noua locuinta. Refuza sa intre in casa, iar odata ademenit cu mancare, dovedeste teama la usa baii si sta mai mult retras sub pat.
*
Baba Anisoara, vecina care-i alimentaza cu lapte de la vaca ei, o initiaza pe Angela in taina acelei case. Vechii proprietari - el agent la banca, ea profesoara ( de fapt, sunt Andu si Mia din povestirea "Fereastra din spate") - se mutasera la sat, neputand face fata cheltuielilor de intretinere la bloc. De la o vreme, nefiind miscare in casa, vecinii cazuti la banuiala au intrat si au gasit in baie cadavrul doamnei facut faramele, de nu mai putea fi , nici vorba, despre cap, trunchi sau membre. Varianta criminalistului a fost de omucidere : sotul si-a ucis femeia si a fugit. Baba Anisoara s-a apropiat cu inca un pas de adevar : in baie, s-ar fi aflat ramasitele pamantesti ale ambilor soti, dar cine sa fie faptasul ?
Iar Angela, amanta lui Roni, a elucidat misterul, cu ajutorul unei intamplari la care fusese martor fara de minte si amantul ei.  Si intelegand, a pus la cale un plan pentru propria-i salvare din mizeria vietii.
*
Alaturi de parada minunilor si povestea detectiva, "Casa de la marginea padurii" este si o poveste de viata, aici imi place  mie Diana Alzner, apreciez mult cunoasterea vietii pe care o marturiseste...
Este o poveste de viata, in lumea plina de iluzii si goala de sperante.
*
Iata povestea de viata : Angela, o asistenta medicala, in varsta de 32 de ani, renuntase sa-l mai astepte pe Fat-Frumos, venind pe cal alb in viata ei, ba renuntase chiar sa caute un barbat chipes sau macar cu scoala, si a devenit amanta lui Roni, om divortat si invartind afaceri dubioase, care avea in cont o suta cincizeci de mii de euro, si ii promisese sa o ia de navasta. Initial, era tandru cu Angela, fara a-si masca insa badarania. Cocalar sadea, cu lant gros de aur in jurul grumazului, omul se delecta cu manelele lui Gutza si devenise  grobian si violent cu amanta, dupa mutarea in sat.
Nici macar inelul primis Angelei nu il cumparase. Gelozia i-a accentuat violenta, iar Angela a inteles ca nu va putea trai langa  un asemenea specimen.
*
Sa vedem impreuna, o scena domestica intre amanti, petrecuta odata, la venirea lui Roni in oras, si sa ne lamurim astfel care era viata lor la tara:
-  Erai cu amantul? - o intreaba el la sosire.
-  De obicei am un singur amant.
-  Vezi ca ti-oi crapa capul !
-  Mai bine m-ai lua de nevasta,
-   Ti-oi da un dos de palma de te intorci cu roatele in sus !
Barbatul nu a ezitat sa o injure de mama, sa o bata si sa-i schilodeasca pechinezul cu o lovitura de picior, semnandu-si, astfel propria sentinta ... Si nu numai ...
*
Intelegand ca se afla in nisipuri miscatoare, si intuind ca banii murdari ai barbatului pot antrena consecinte grave, Angela pune la cale eliminarea lui Roni, sustragerea banilor din cont si evadarea intr-un paradis exotic. Si intra in actiune. Descoperise ca Roni are o amanta noua, care lucra la un sexshop ce poarta numele tovarasului Lenin - matale esti sugubeata, Diana! - si Angela, dandu-se drept sora lui Roni, o contacteaza, o trage de limba, se asigura ca legatura dintre aceasta si Roni, ii va orienta pe achetatori catre noua amanta, cumpara mai multe perechi de catuse de la sexshop, isi face acces la contul bancar al barbatului, apoi pune in lucrare SCENA FURNICILOR, pe care a identificat-o ca explicatie a mortii in baie a proprietarilor anteriori ai casei.
*
Cum a inteles Angela rolul furnicilor ? Luand o mama de bataie de la Roni, care sosit acasa si gasind puzderie de furnici in asternut, a acuzat-o de lene si a luat-o la palme.  Angela a studiat ce este cu furnicile, a obervat cum vin la alimente si exemplare lungi de doi centimetri. Apoi, l-a surprins pe Roni beat si adormit, l-a incatusat la maini si la picioare, i-a pus calus, a "chemat" fruncile cu fructe si cu frisca, i-a spus sechestratului ca va pleca departe, si ca, de era mai omenos cu ea, ar fi organizat pentru el o "sinucidere" curata, in vana, cu muzica pusa in surdina...
*
Interesant este finalul conceput de Diana :
"Angela nu a mai avut timp sa inteleaga ce se petrece, fiindca intunericul s-a rostogolit peste ei"
.
Imi permiti, Diana, sa ma reintorc la cuplul de dinainte din casa de la marginea padurii ? Iata finalul povestirii din povestire :
"Andu, contaminat de materia neagra a iadului, scursa in casa prin fereastra de la baie, lua  toporul sa o loveasca pe Mia fiind gata de fuga dupa savarsirea grozaviei, dar nu a mai avut timp sa inteleaga ce se petrece, fiindca intunericul s-a rostogolit peste ei"
*
Imi vine in minte Bernard Werber cu romanele sale : "Furnicile", "Ziua furnicilor" si "Revolutia furnicilor". Dar ma opresc la romanul "La  poarta moscheii" de iranianul Kader Abdolah, pe care, cine-l citeste, nu regreta. Putin din roman, de pe la inceput : De sub un zid al curtii moscheii, ies armii uriase de furnici, care acopera trotuarul ca un covor miscator, uimind copii aflati la joaca, si bunicile scoase din case de larma lor uimita . Furnicile se incoloneaza si pornesc spre casa. Apare muftiul, alertat de femei, si acesta le povesteste cum stia inteleptul Solomon sa le vorbeasca furnicilor, de le-a indepartat din calea armatei sale, ce nu putea sa treaca de ele ...
Dupa care, le face, celor prezenti, dovada puterii Coranului, cetindu-le furnicilor din Cartea Profetului. Furnicile se opresc din mers, asculta si se fac nevazute sub pamant ... 

"Casa de la marginea padurii" - Diana Alzner - link : AICI

2 comentarii:

  1. Stii, Sandu, multe elemente din text sunt reale, dar imbinarea lor imi apartine. Cred ca ai fi fascinat sa cunosti oamenii si locurile de aici. Felul dedicat in care imi lecturezi textele ma face sa simt ca, uneori, un singur cititor este suficient, daca Acela este Cititorul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pentru mine este suficient un creator, Diana, desi stii cat de dragi imi sunt si ceilalti.

    RăspundețiȘtergere