joi, 2 mai 2013

Casa de la marginea padurii - Diana Alzner






Am plonjat iar in microcosmul in care-si desfasoara Diana Alzner paradele imaginatiei, si pentru ca am iesit de-acolo scuturat de un frison de groaza, voi marturisi ca ma simt ca un cocos batran , taiat si jumulit, caci stiu ca vorba "jumulit" ii va provoca frisoane si autoarei. In profunzimile lumilor imaginare ale doamnei Alzner, se afla interstitii, hiatusuri si rupturi de continuitate, in care dospesc puteri tenebroase, care de fiecare data razbesc in lumea oamenilor. De asta data, misterul , care refuza sa se manifeste sub simpla forma de suspans, caracteristic unei povestiri despre un asasinat, face un joc secund in povestire, dar nu poate lipsi  de-acolo unde Diana este prezenta. Satul in care se afla casa de la marginea padurii, este locul unde se petrec minuni : Sfantul Nicolae  isi face aparitia la geamul popii aluia batran, si cei ce-l vad, sunt binecuvantati, iar ceilalti, blestemati, mos Miluta care-l vede, capata darul tamaduirii, antrenand puhoaie de norod dornice de lecuire, Leana ce nu a crezut, a fost trasnita la Gherghina in deal, incat a ajuns surdo-muta si epileptica. In campul de porumb, a iesit  din tarina o pala de foc nearzator, care a sporit rodul campului , incredibil,  si - MINUNE - mosul a vorbit si cu Domnul Dumnezeu, precum Petrache Lupu, odinioara, la Maglavit.

*
Insasi casa de la marginea padurii este un loc al tainei. Este o casa ridicata pe locul celei batranesti, invechita si ea si renovata partial, o casa misterioasa, impregnata cu o vointa proprie care-i descumpaneste pe proprietari.  Usile se deschid greu, pragurile iti pun piedica daca le treci, geamurile raman opace dupa spalare. Cainele, adus la casa noua, este inspaimantat si refuza sa intre, iar ademenit cu mancare, patrunde in casa, dar se fereste de baie si se tine pe sub pat.
*
Misterul casei este lamurit, in parte, de baba Anisoara, care "le poarta" lapte noilor proprietari. Vechii stapani, venisera de la oras, neputand face fata cheluielilor cu intretinerea la bloc. El era profesor pensionar. De la o vreme, vecinii nu au mai vazut miscare in casa, si alarmati, au intrat si au gasit in baie fragmente umane minuscule, nici voba de cap, trunchi sau de membre. Criminalistii au apreciat ca barbatul si-a omorit nevasta si a fugit, baba Anisoara s-a apropiat mai mult de adevar, avand credinta ca tocatura de carne din baie apartinea ambilor soti, iar Angela, amanta lui Roni, noul proprietar, a elucidat misterul, si pornind de la intelegerea lui, a pus la cale faptele dorite in vederea propriei salvari din mizeria vietii.
*
 De fapt, alaturi de parada misterelor si povestea detectiva, "Casa de la marginea padurii" este o poveste de viata, in lumea plina de iluzii si goala de sperante.
*
Incep cu povestea de viata :  Angela este asistenta medicala, are 32 de ani, devine amanta lui Roni, care are un cont de 150 mii de euro, caci renuntase sa mai astepte   ca Fat Frumos, sa-i apara pe cal alb. Nu mai tinea nici la aspectul fizic, nici la studiile barbatului, numai om sa fie, cu ceva bani, si sa o ia de nevasta. Roni, dotat cu lant gros de aur la gat, si cu simt  "artistic " pentru manelele lui Gutza, era tandru la inceput, desi nu-si  masca nici badarania, si nici macar nu-i cumpara inelul promis femeii. Dar la casa de sub padure a devenit gelos si violent. Sa vedem o scena domestica, la revenirea lui din oras : 
- Erai cu amantul?
-De obicei, am un singur amant.
-Vezi ca ti-oi crapa capul! 
- Mai bine m-ai lua de nevasta.
- Ti-oi da un dos de palma de te intorci cu roatele pe sus.
Barbatul o loveste, da cu piciorul si in caine, ologindu-l, basca tine si o amanta noua, vanzatoare la un sexshop.
*
Angela intelege ca se afla pe nisipuri miscatoare, intuieste ca banii barbatului sunt murdari, si pune la cale eliminarea lui si sustragerea banilor, in vedera plecarii intr-un paradis exotic. Se da drept sora lui Roni, o  contacteaza pe noua  lui amanta, isi procura catuse de la sexshopul amantei, isi face acces la contul barbatului, si pune in lucrare scena furnicilor, pe care a identificat-o ca explicatie a mortii vechilor proprietari in baie.
*
Revenit odata din oras, Roni observase ca intr-un pat s-a adunat puzderie de furnici, si a batut-o pe Angela, acuzand-o ca nu tine curatenie. Angela  a studiat apoi obiceiurile furnicilor, si  a pus la cale asasinarea lui Roni, imobilizandu-l cu catuse la maini si la picioare, si ademenind cu fructe si frisca termitele . In timp ce este imobilizat si cu calus la gura, femeia ii face ultime reprosuri, si il asigura ca i-ar fi organizat o "sinucidere" placuta, cu muzica in surdina, in cada de baie, daca era mai omenos. Dar nu ii este dat sa se retraga si sa plece cu avionul spre destinatia dorita. 
*
Iata finalul ales de Diana pentru povestire :
"Angela nu a mai avut timp sa inteleaga ce se petrece , fiindca intunericul s-a rostogolit peste ei.
*
Imi vin acum in mintele romanele lui Bernard Werber : " Furnicile", "Ziua furnicilor" si "Revolutia furnicilor". 
Dar si romanul "La poalele moscheii" de iranianul Kader Abdollah, unde, de sub un zid al curtii moscheii, ies armii uriase de furnici, care acopera trotuarul cu un covor miscator, uimind copiii si bunicile si o pornesc incolonate spre casa.  Este alertat muftiul, care isi aminteste cum inteleptul Solomon, care stia sa le vorbeasca furnicilor, le-a indepartat din calea armatei sale, ce nu putea sa teaca de ele ... Si le face celor prezenti, o dovada despre puterea Coranului : citeste din Cartea Sfanta si furnicile se fac nevazute ...
DIANA ALZNER -Casa de la marginea padurii - link : AICI


2 comentarii: