Este aceeasi casa de la marginea padurii, de asta data, se afla langa o pensiune, construita in varful dealului, in peisajul de o frumusete salbatica, de Claudiu si Irina, care si-au bagat toti banii plus niste fonduri europene in aceasta investitie. Sotii, impreuna cu fiul lor Andrei, in varsta de 8 ani, de curand veniti la pensiune, vor locui in casa deja cunoscuta cititorilor Dianei Alzner, din povestirile anterioare. Dupa Andu si Mia, Roni si Angela, si Iulian Mandrea cu Mioara, in casa ii vom intalni pe Claudiu, impreuna cu a doua sotie, pe nume Irina, fiul lor Andrei, de opt ani, si fata lui Claudiu din prima casatorie, Miruna, pe care Irina a acceptat-o la pensiune cu conditia ca numele fostei sotii sa nu fie adus in discutie. Starea de tensiune dintre oamenii casei are doi poli : unul reprezentat de caracterul posesiv al Irinei, care il doreste pe Claudiu doar pentru ea si copilul lor, si al doilea pol, fata vitrega, Miruna, practicanta Yoga si convertita de tatal vitreg din Germania la "religia" wicca, ai carei adepti se considera "protectorii pamantului".
*
Tesiunea dintre oameni se transfera materiei, care isi dilata porii din adancuri, lasand sa acceada spre suprafata bule de irational, care genereaza anomalii si provoaca rupturi de continuitate in lumea desfasurata. Poate ca vorbesc in dodii, comentez doar prima din cele trei parti ale istoriei despre hora ielelor, din zona pensiunii, dar voi face corectiile necesare la timpul potrivit, aceste consideratii fac parte din suspansul pe care si comentatorul gaseste cu cale sa-l puna in rol.
*
Imediat dupa sosirea la casa de la pensiune, Irina in spune sotului ceva socant : "ACEASTA E CASA MORTII MELE", pare un salt direct in fantastic, asta este tehnica Dianei, te socheaza de nu te vezi ! Dar Irina nuanteaza : "Nu mai plec de-aici niciodata, nu vreau sa ne mutam". Pagina de Internet vorbeste despre pensiune ca despre o casa cu fantome, de zici ca te afli la Castelul din Otranto ... Sunt destui turisti care isi doresc sa incerce senzatii tari ...
*
Pensiunea se pregateste sa-si primeasca primul grup de oaspeti, pregatirile sunt in toi, si in aceste imprejurari, Claudiu isi aduce fata de 19 ani la pensiune, alaturi de sotie si copilul lor comun, si in ciuda vointei sotiei, dar cu acceptul ei tacit. Intre tata si fata reinvie amintiri vechi care o ranesc pe Irina, intre fratii vitregi se naste o simpatie spontana, fata picteaza la pensiune, asa cum tatal picta cand ea era mica, iar Andrei care a vazut de curand filmul "Masina Timpului", ii marturisete Mirunei ca a construit o masina de captat tahionii necesari functionarii unei masini a timpului pe care doreste sa o construiasca.
*
Venirea Mirunei in noua familie a tatalui, alaturi de mama si fratele vitreg, provoaca frictiuni intre soti, si se insoteste de o serie de evenimente ciudate, care raman fara explicatie. Se infunda, spontan, canalizarea de la baie, si de sub vana se scurge un lichid negricios, pe tavanul baii apar urme de praf de carbune, aparent de la materialele folosite de Miruna la pictat, se vad pe tavan si urme ca de pasi de pisica, si cu toate ca familia nici nu are animal de companie, Andrei aude noaptea mieunat de pisica dinspre baie. In biroul Irinei apar urme de pasi noroiosi, desi toti ai casei sunt in papuci.
*
Pe nepusa masa, iepurasul lui Andrei este gasit mort, prilej pentru o discutie despre moarte, intre Miruna si copilul supradotat ; Miruna vorbeste despre integrarea in Sinele Universal, despre Zeita Mama care te primeste dupa moarte in bratele ei, de dobandirea adevaratei cunoasteri dupa moarte, si despre implinirea vietii prin moarte. Andrei accepta ideea mortii in scop de explorare a lumii de dincolo, urmata de revenirea la viata, iar sora lui il lamureste ca acest fel de cunoastere le este rezervat doar INITIATILOR ...
*
Se intampla insa o noua ciudatenie, bicicleta lui Andrei dispare fara urme, o privise ciudat un baietel ce intrebase despre mama lui, dupa aparitia sa ca de nicaieri la pensiune, dar muncitorii veniti sa desfunde caminul de jos pentru repararea defectiunii canalizarii de la baie, au gasit bicicleta ingropata in spatiul acela ingust, sub pamant intepenit precum betoanele de la Cernobil.
*
Cand citesti din Diana Alzner, trebuie sa fii atent. Vorba aia, "CAPUL GUARDA FUI " ! Dialogurile vii dintre personajele Dianei te prind, te ametesc de cap, si una-doua-trei, trec neobservate micile anomalii, care, dupa mine, alcatuiesc SINDROMUL MICILOR SEMNE, si daca nu le iei seama, te trezesti prea tarziu, fara sa intelegi ce s-a intamplat, pe un alt taram, in cealalta realitate, in care legile cunoscute ale naturii nu mai functioneaza.
*
Iata si o carte - nu pot fara asta - pentru finalul comentariului. "Enciclopedia Fenomenelor Paranormale" de Brian Inglish. Ceva despre enciclopedie :
"Multi oameni accepta astazi existenta fenomenelor paranormale, perceptia extrasenzoriala, telepatia, aparitia de fantome, bantuirile. Cu aceasta lucrare, Brian Inglish ofera cititorilor un ghid al fenomenelor paranormale ce cuprinde o cantitate uriasa de date istorice si experimentale culese din surse autorizate."
*
DIANA ALZNER - Hora ielelor, Pensiune - link : AICI
*
DIANA ALZNER - Hora ielelor, Pensiune - link : AICI
Sandu, trebuie sa-ti spun ca citesc cu atat de multa placere ceea ce scrii, incat voi suferi cand vei inceta sa ma comentezi.
RăspundețiȘtergereDa, inca de la imaginea atat de apropiata cu ceea ce mi-am imaginat a pensiunii, si pana la obervatia despre cumularea de mici semne, tu descifrezi totul. Esti un cititor remarcabil si cititorii de acest fel sunt in adancul lor scriitori.
Ai vrea sa scrii o carte impreuna cu mine?
Da, Diana, vreau. Ma incerarca o stare de neliniste, dar vreau. Sa o scriem impreuna!
RăspundețiȘtergere