marți, 2 iulie 2013

"Tester" - Diana Alzner


"Tester" este un punct nodal in "Integrala Alzner", caci tema calatoriei in timp, a universurilor paralele si ideile despre natura timpului, revin in preocuparea autoarei, dupa povestirile "In beci", in care un crononaut cu aparatul de cronolocatie defect, ajunge incoropat in zidul unei pivnite , dupa "Fotografii", in care fiziciana Lorena Calamara ii povesteste sotului despre calatoriile spatiale prin accesarea "gaurilor de vierme", despre fotografie, ca felie de timp si imagine inghetata a universului . Redau aici, ideea Lorenei despre timp : " Timpul nu curge, exista un singur peisaj temporal, ca si cel spatial.  Orice moment este asemenea prezentului". Discutiile dintre Dinis Kostas si Claudia Tratner despre universurile paralele carora, modificarea postulatului 5 al lui Euclid le deschide calea unei existente fara corespondent in lumea fizica, fara sa le plaseze in aria imposibilului, despre calatoria in timp, si bucla temporala provocata de aceasta, ca si despre univers, care nu lasa neexploatata niciuna dintre lumile posibile, raman de neuitat. "Ce este timpul decat incercarea naturii de a ordona consecutiv evenimentele dupa cauze si efecte?  Si asta, numai pentru perceptia noastra, intrucat in univers, fenomenele coexista, TOTUL ESTE AICI SI ACUM."
*
"Povestirile "Fotografii", " Praf minune" si "Tester", alcatuiesc un asezamant aparte in Integrala Alzner si merita sa fie citite impreuna.
*
"Tester" nu este numai povestea despre calatoria in timp, despre incercarea de modificare a trecutului,  si despre existenta universurilor paralele, este povestea despre  un dezastru biologic al omenirii, urmat de o catastrofa pe plan afectiv : o epidemie de gripa decimeaza populatia, provoaca mutatii majore ale asezamantului social, iar o parte dintre oameni degenereaza .
"Oamenii nu mai aveau nimic bun in ei". Orasele sunt parasite de cei saraci, mijloacele de trai sunt sub limita subzistentei, si sunt indivizi in stare sa faca orice pentru a putea supravietui in oras. Firmele de medicamente preiau initiativa si reusesc sa-si adjudece  o felie consistenta a puterii, asa cum in "Credit restant",  alta povestire din "Integrala Alzner", puterea le revine bancilor.
*
Firma "Pharmacorex" este initiatoarea unor teste cu medicamente in vederea explorarii unor capacitati oculte ale omului. Samuel Cert este dispus sa devina, prin contract, cobai uman, ca sa-si salveze familia de saracie. In ciuda faptului ca ZINA, sotia lui, crede ca scopul firmei  este sa omoare oameni, sa le anuleze vointa celor ramasi si sa-i transforme in sclavii muncii.
*
In lumile paralele ale lui Sam, care ne sunt infatisate in povestirea "Tester", drumurile sale duc invariabil la conditia de cobai uman prin contract cu firma de medicamente. Soarta lui este sa devina tester. Una dintre variantele sale de viata, in care nu se droga, il gaseste traind alaturi de Zina si de bebelusul lor nascut de curand. Contractul a fost semnat la initiativa firmei, care i-a propus sa-si vanda  si copilul firmei, tot pentru a fi folosit ca tester. Sam nu avea nici un fel de sentimente fata copil, dar era constient de afectiunea mamei pentru sugar. De aceea, i-a propus ZINEI sa faca impreuna inca un copil, de care sa nu se ataseze, pentru a-l vinde firmei, incat ei sa scape de saracie, prin sacrificarea copilului. ZINA nici nu a apucat momentul primului salariu de tester al lui Sam. A plecat de acasa, impreuna cu copilul, speriata de lipsa de sentimennte a lui Sam, si a disparut defintitiv din viata lui. In alta varianta de viata, Sam era cazut prada drogurilor, si s-a angajat ca tester din proprie initiativa. Fusese in stare sa dea ultimii bani pe droguri, si sa-si lase flamanda sotia gravida, care l-a parasit, disparand cu totul din viata lui.
*
Va mai fi si o alta varianta de viata, in care Sam-Tester, facand calatoria in trecut, completata cu un "salt de rac", care i-a permis sa opereze schimbari pe care teoria le considera inoperante fara riscul anihilarii experimentatorului, va fi scos, impreuna cu sotia sa, gravida, din orbita  care ducea catre dezastru.
*
In calitate de tester, Sam avea un ghid care l-a informat, gradual, despre natura si scopul substantei testate. Initial, l-a informat ca este vorba despre o substanta care permite identificarea unor abilitati speciale ale corpului omenesc. Apoi, a adaugat ca substanta mareste capacitatea naturala a organismului de a calatori in timp. Si pe final, i-a facut cunoscut ca substanta CORECTEAZA CARACTERUL, deoarece dupa marea epidemie, "oamenii nu mai aveau nimic bun in ei". De asemenea, Sam a fost anuntat ca urma sa participe la un TEST FINAL, care, mie,  imi inspira o stare de teama.
*
Sam isi petrecea o mare parte din timp in virtual. Sta intr-un fotoliu cu navigatorul fixat pe frunte si ochelarii setati pe "live image mod", si adormind in timp ce era conectat, a avut o traire AUTOSCOPICA, vazandu-si trupul adormit in fotoliu de undeva, de sub tavan. A revenit "cu pocnet" in propriul corp, in momentul in care, partea adormita, indemnata de cea in stare de veghe, s-a deconectat din virtual.  O alta traire autoscopica, combinata cu prestiinta, a avut-o in rezerva in care era inchis pentru experimente, cand s-a vazut, dincolo de o perdea ce despartea camera, pe masa de operatie, cu un lingou in mana, inainte de  - cee ce stim acum - era regresia in trecut asociata cu "saltul de rac", care a dovedit faptul ca poti sa-ti modifici propriul trecut, desigur, in una dintre variantele de lume.
*
Sam Cert se gandea ades la anii copilariei, cand locuiau in oras. Amintirile erau indepartate si vagi, dar scumpe. Bunica avea o casa pe o strada mare, cu copaci, acolo era liniste si amiezele pareau fara de sfarsit.
*
 Una dintre placerile lui Sam era sa cerceteze PRIMELE INSEMNARI DIN VIRTUAL. Oamenii erau inocenti si pareau fericiti pe atunci. O descoperi pe bunica sa, Serena Cert pe chat si o urmari, observa ca ii placeau prezentarile de moda, mancarea indiana, parfumul Heaven's,  ca scria poezii si cocheta vag cu un domn dintr-un oras indepartat. Virtualul facea ca aceste lucruri sa para de data recenta, desi se petrecusera cu decenii in urma.
*
Ghidul Anton i s-a infatisat intai lui Sam in virtual, dar in scurt timp a trecut si in real. Fiecare tester era insotit de un ghid pentru EXCURSII, asa numeau testerii incursiunile IN TIMP.
Anton l-a initiat pe Sam asupra saltului in timp, si asupra efectelor sale. I-a spus ca organismul uman cu anumite ajustari este o MASINA A TIMPULUI, datorita asemanarii dintre procesele de constiinta cu procesele cuantice, si ca ADN-ul uman potentat de emotii, poate genera in VACUUM , gauri de vierme ce permit calatoria in spatiu si timp. I-a relatat despre o specie de raci de pe fundul oceanului, care pot realiza un salt de cateva secunde in trecut, ascunzandu-se, efectiv, in TIMP, pentru a scapa de atacatori. Despre faptul ca un salt in viitor, genereaza o presiune a timpului, care apasa asupra organismului, asemenea apei, in caz de submersie. 


Discutia dintre Anton si Sam Cert, aduce aminte de convorbirile dintre profesorul Dinis Kostas si Claudia Tratner, dar ideile pezentate de Diana Alzner in "Praf minune", sunt nuantate si dezvoltate in "Tester". Sam afla de la Anton ca savantii au construit o imagine a universului in care EVENIMENTELE SE PETREC SIMULTAN, ceea ce ar fi un haos pentru mintea umana. Dar Hugh Everett a gasit o iesire din impas, emitand TEORIA LUMILOR MULTIPLE, conform careia universul nu lasa nicio varianta de lume din cele posibile. Acest lucru devine posibil datorita principiului indeterminarii cuantice. EXISTA O INFINITATE DE LUMI, si in fiecare dintre ele, toti oamenii isi au propria varianta de viata.
*
Obiectivul ghidului in legatura cu testerul este sa realizeze, prin calatorii experimentale realizate impreuna in timp, sa-si regleze dimensiunea saltului, si in faza avansata, sa incerce EXERCITII DE MODIFICARE A TRECUTULUI.
*
Calatoriile experimentale, i-au dovedit lui Sam, ca diferitele variante ale realitatii nu sunt paralele, intre ele EXISTA INTERACTIUNI. Arborele pe care-l observa Sam de la fereastra apartamentului sau traia in doua lumi, o parte a coroanei sale fiind supusa unei scurgeri mai rapide a timpului.
*
In salturile sale IN TIMP, Sam se plimba pe strazile unor orase disparute inca din timpul vietii sale, revazu strada cu casa bunicii Serena,  atinse momentul mutarii parintilor sai inafara orasului, din cauza saraciei, SE PRIVI PE SINE IN ZILELE GOALE ALE EXISTENTEI SALE DE DINAINTE DE A O CUNOASTE PE ZINA, incepeau sa incolteasca in constiinta sa remuscari pentru felul cum se comportase cu ea,  suferinta parintilor care nu faceau fata nevoilor existentei il rascoli, crezuse ca s-a detasat de trecut, "dar constata ca aceste lucruri se petreceau iar si iar, intr-o TERIBILA REPETARE, intr-o nesfarsita intoarcere a timpului."
*
Era dispus sa incerce experienta de MODIFICARE A TRECUTULUI. A luat aceasta decizie, aflat, impreuna cu Anton, intr-o epoca din trecutul de dinainte de EPIDEMIE, cu mult inainte ca LUMEA SA SE SCHIMBE DEFINITIV. Anton l-a avertizat ca modificarea trecutului inseamna mai mult decat sa se intoarca la fosta nevasta si sa-i spuna ca regreta.
*
Sam nu a fost crutat de ispita dorintei de a ramane definitiv undeva, in trecut : "Ar fi ramas chiar si daca ar fi trait ca un singuratic,  chiar daca ar fi avut senzatia ca tot restul vietii priveste un film ( ...)"
*
A incercat sa-si ajute mama, care suferea cumplit pe patul de moarte, ducandu-i medicamentul necesar din viitor. In  incercari repetate, medicamentul nu a putut fi folosit, iar atunci cand mama a luat medicamentul aparut inexplicabil in casa, in una dintre variantele de lumi, acesta nu a avut efect. Anton i-a spus ca este vorba despe INERTIA sau ELASTICITATEA TIMPULUI,  care face ca evenimentele modificate prin interventii din viitor, revin, dupa o scurta ezitare, pe fagasul lor firesc, ca legile fizice nu pot fi evitate si nu iti poti modifica propriul trecut,  caci te confrunti cu riscul sa te anihilezi.
*
Evenimentele odata petrecute, devin de nemodificat, capata "O GREUTATE DE NECLINTIT", ca si cum " FAPTELE TRECUTULUI, OAMENII SI GANDURILE LOR, AR FI INSCRISE INTR-O MEMORIE A UNIVERSULUI"
*
Iata ca Diana  Alzner se refera din nou la Bibiloteca Lumilor, la Documentul AKASHA.
*
"Este mai usor de schimbat  ceea ce nu s-a intamplat inca, dar daca toate evenimentele se intampla deodata, inseamna ca totul, chiar si faptele viitoare, se intamplasera deja. Asta inseamna haos."
*
INFORMATIA DEVINE DE NEINLATURAT, ramane pentru eternitate in MEMORIA UNIVERSULUI.
*
Manat de remuscari, Sam face salturi in viitor, in mai multe din variantele de viitor. In toate acesta , soarta Zinei este cruda, ea moare de saracie  la scurt timp dupa despartirea de el. Mergand pe urmele copilului nascut de ea dupa despartire, aceastea se pierd in toate lumile, intr-un gang in care Daniel intra, si dispare fara urma.  Din aceste salturi in viitor, afla unde locuieste Zina, si o cauta realizand saltul in propriul trecut ingaduit de calculele care au in vedere sa nu se anihileze prin aceasta interventie. Stim ca, inchis in rezerva sa, Samuel si-a vazut , dincolo de perdea, in aceeasi incapere, trupul intins pe o masa de operatie, avand un lingou de aur in mana. Ma gandesc ca se afla pe rampa de lansare catre modificarea propriului trecut.  Mai stim ca a adaugat, regresiei in timp permise de calcule si "saltul racului", care l-a scos pe Sam Cert din timpul in care semnase contractul ca tester. Astfel incat, cu lingoul de aur, pe care il puteau valorifica, fiind stiut ca bunica Serena a fost o femeie instarita, Sam, Zina, si copilul lor Daniel, inca nenascut, erau scosi din cercul vicios al distrugerii, si aveau o varianta de lume in care le era rezervata sansa supravieturii.
*
ZINA a retinut cuvintele temponautului, pe care-l considera un inger :
"SINGURA REALITATEA E CEA IN CARE CREZI"
*
Experimentul s-a terminat, testerul Sam si ghidul Anton sunt eliberati din exercitiu, si inventatorul substantei testate, ii da explicatiile finale lui Sam :  de fapt, nu  a fost experimentata calatoria in timp, ci o substanta care CORECTEAZA CARACTERUL, povestea calatoriei in timp a servit doar ca vehicul emotional pentru realizarea testarii substantei.  Experimentul a fost un succes, caci dupa administrarea substantei, Sam, un individ insensibil, cinic si egoist, si-a canalizat energia pentru repararea greselilor fata de Zina si copilul inca nenascut, structura sa sufleteasca s-a modificat, si a ajutat oameni din asa zise lumi paralele.
*
 Teoriile despre lumile multiple si saltul in timp au fost doar o modalitate de a te face "SA REFLECTEZI LA VIATA TA, LA IMPORTANTA DECIZIILOR TALE".
*
Lui Sam ii este inmanata cheia rezervei in care era tinut inchis in vremea experimentelor si este informat ca nu poate pleca, fiind proprietatea firmei, vandut de bunica sa, Serena, care tocmai prin vanzarea lui si-a putut permite casa de la strada cu arbori. Inventatorul ii spune ca "oamenii nu mai aveau nimic bun in ei", motivand necesitatea experimentarii substantei, la care Sam a participase ca tester. Apoi, il anunta ca urmeaza sa participe la testele finale.
*
"Teste finale ? Ce inseamna teste finale? Nu vreau sa raman !"
*
Intr-o varianta de lume, facuta posibila de interventia lui Sam- Tester in propriul trecut - o interventie soldata cu succes - Sam Cert impreuna cu Zina, avand un ligou de aur si dorinta sa lucreze pentru supravietuirea familiei, asteapta sa li se nasca copilul. Ei stiu de la inger ca aceasta se va numi Daniel. Este o varianta de lume in care a ei au sansa la supravietuire si la fericire. "Singura realitate este cea in care crezi".
*
DIANA ALZNER - "TESTER" - AICI

4 comentarii: