marți, 9 iulie 2013

"VIRUS" - Diana Alzner




Povestirea "Virus" a fost publicata  de scriitoarea Diana Alzner, online, in aprilie 2013, inca nu incepusem sa scriu aceste comentarii pe-atunci, am citit povestirea, cred in 1 aprilie, si mi-a provocat un sentiment de ingrijorare, credeam ca este o varianta inversata fata de povestirea ILUZIA, despre care, autoarea, imi vorbea in ianuarie 2011, povestire ce, s-a trasformat intr-un proiect de roman, la care am sanse sa devin coautor, desi nu stapanesc inca notiunile legate de mediul virtual, asa cum dovedeste Diana ca le stapaneste , si in povestirea "VIRUS". 
*
Au trecut trei luni si un pic, si am ajuns cu comentariile la a 31-a din cele 34 de povestiri publicate de autoare , online, si sunt zilele in care Diana scrie a 35-a povestire, despre care nu mi-a dezvaluit nimic, deocamdata. Secanta mea prin povestirea "Virus" este un fel de ucenicie, mai ales, ca pe final, unul dintre personaje, chiar da o lectie.
*
 Ceea ce ma ingrijoreaza la mediul virtual, este faptul ca provoaca dependenta. Sa nu va jucati "de-a prietenia" caci raspundem de cei pe care ni-i apropiem, raspundem exponentinal fata de cei pe care-i "imblanzim", precum a imblanzit-o, si Micul Print pe Vulpe, si trebuie sa fim prezenti oricand la chemarea lor. Oare este posibil ? Espero ...
*
Nu repovestesc cele scrise de Diana, vreau numai sa subliniez impactul celor citite asupra mea. Inteleg ca spatiul virtual este un mediu normat, ca virusii, numiti asa dupa corespondentul lor biologic, sunt organisme parazitare, si, respectiv, programe parazitate, nedorite si de reprimat, in real ca si in virtual. Am avut parte de virusari tintite la adesa mea, care mi-au distrus softul si o serie de informatii, am avut parte si de virusari la intamplare si de clonari, incat numele meu a inceput sa faca sicane unor madame, iar eu nu mai stiam pe unde sa scot camasa de rusine. Asa ca, mai spun ca virtualul este si un mediu al raptusurilor, tradarilor, si altor mizerii ale fapturilor bipede.
*
In povestirea "Virus",  doi protagonisti sunt retinuti intr-un spatiu de recluziune  din virtual. Unul, aflat acolo cu un scop formal, recunoaste ca a comis  delicte, si ca este interogat pentru evidentierea vinovatiei sale. Altul, cu interese"private", nu recunoaste ca ar fi comis delicte, si isi pune pe seama unei erori de sistem retinerea sa.
*
  Este vorba de echivalentul virtual al unui barbat, Dan, si al unei femei, Melissa. Dan apreciaza ca fata arata bine, nu are nimic nenatural sau fortat in infatisare sau in felul de a fi,  el crede ca Melissa va putea cere despagubiri serioase, daca este retinuta fara vina. Ea se declara multumita sa primeasca niste credite bonus ca despagubire, la eliberare. Dan remarca unduirile ademenitoare ale parului fetei, ochii ei albastru-verzi,  alunita de pe obrazul stang, care pare sa fie un design costisitor. Si apreciaza ca Melissa este chiar frumoasa, desi in realitate , este posibil sa nu arate chiar asa. Cat de departe  este aspectul virtual al Melissei, fata de cel real, se va afla mai la vale, nu prea departe d'acilea.
*
Afland si povestea motivului retinerii lui Dan, Melissa admira curajul acestuia si cavalerismul fata de iubita sa, 
"NU AM CUNOSCUT ALT BARBAT CA TINE", ii spune lui Dan, si afland ca iubita pentru care a ajuns sa fie retinut, reusind sa sustraga pentru ea prototipul unui Ia-P din casa inventatorului, nici macar nu il mai asteapta, Melissa ii zice ca ea l-ar fi asteptat "O ETERNITATE INTREAGA".  Deja Dan avea elemente suficiente care sa-l puna in garda, atunci cand i-a raspuns " ESTI O FATA SPECIALA, POATE CA TU ESTI JUMATATEA MEA",  dar nici prin cap nu i-a trecut ca reunirea jumatatilor este un eveniment iminent, si ca numele sau, in lumea de dincolo de FIREWALL-ul care va fi ridicat din calea sa, urmeaza sa fie DAN vir Melissa.
*
Sa revenim la cronologie , cu povestea lui Dan. Cica, a ajuns din dragoste la recluziunea virtuala, unde este anchetat. A fost prins la a doua descindere la casa inventatorului de la care a sustras prototipul unui IaP, pentru a-l darui iubitei sale Rita, si pentru a comercializa aparatele multiplicate. A reusit sa treaca de paza, avand informatia ca inventatorul dispune de imprimanta 3D dotata cu roboti de printare de mare viteza, utilizand-o. Dan s-a conectat la CONVERTOR, a fost printat si trupul secundar a fost prelucrat din rasini fotopolimerice, fiind perfect constient in timpul printarii. A luat, cu trupul secundar, prototipul IaP, a transferat in CONVERTOR, informatia psi pentru corpul real, si a transferat si obiectul sustras. Era constient de riscurile legate de printarea 3D, dar a considerat ca este un risc asumat. La a doua descindere, robotii de printare rapida fusesera decuplati. Chiar si a doua zi, varianta printata partial, era doar la nivel de pantofi secundari,  carora le era atasata informatia psi a lui Dan. L-au luat si l-au adus aici, unde da declaratii.
*
Povestea Melissei, tot inventata, este ceva mai palpitanta. Ea si-a petrecut cateva ore din weekend la digitclub, desi stie CE FAUNA INFECTA FRECVENTEAZA LOCUL. Acolo, a accesat programul EPOCI, si a poposit in secolul douazeci, cand inca nu exista mediu virtual. Dar chiar si acolo poti da de virusi deghizati, care te pot lua in stapanire.
Melissa il intreaba pe Dan daca a fost POSEDAT de un virus, si in acest moment, Dan are o a doua tresarire legata de temerile sale privind identitatea aceste entitati virtuale. Prima eroare a Melissei a fost atunci cand a intrebat despre Rita - pronutand numele iubitei lui Dan, fara ca acesta sa i-l fi spus. Dar era o eroare calculata, doar Melissa este profesor, ea are de prezentat date limpezi, elevilor sai, despre faptul ca pretorienii au devenit mai prudenti de la o vreme.
*
Dan are pareri diferite de cele ale Melissei despre virusi : te impiedica sa-ti folosesti eficient corpul, nu mai poti intra in propriile amintiri. Melissa are alte informatii, le stie de la o prietena posedata de virusi : posedarea este de nevindecat pentru ca CEL AFECTAT NU DORESTE SA SE VINDECE, nici nu ar putea sa doreasca asta, pentru ca NU MAI ESTE EL INSUSI, virusul iti deschide acces direct la BIBLIOTECA CENTRALA DE DATE, si poti fi, in mediul virtual, in orice loc de pe planeta sau din sistemul solar unde exista computere, simturile sunt modificate, beneficiezi de auz Round de ultima generatie, de vedere dermatooptica si vedere la distanta,  de simt tactil extins la toata gama de unde si vibratii, iar virusii noi, dezvolta capacitati de PRECOGNITIE, PSIHOKINEZIE si TELEPATIE.
*
Concluzia Melissei  : "Este o binecuvantare sa fii posedat de un virus T x X.  Numai asta nu a spus, ca ea este, un asemenea virus. Povestea ei, era ca si-a dat intalnire cu un virus Tx X, cu care spera sa formeze UN CUPLU MIRIFIC. "El mi-ar fi daruit NEMARGINIREA, eu l-as fi purtat in lumea reala". Dan ii spune ca "realitatea este doar o forma de descriere" - mi-e foarte cunoscuta aceasta expresie - apoi ii intinde o capcana Melissei. O intreaba daca se ferea de RAZII, ea evita sa raspunda direct, INCAPACITATEA DE A MINTI ESTE CARACTERISTICA VIRUSILOR, si stiind ca este de fata cu un FAKE, Dan o imobilizeaza pe Melissa, a carei infatisare se schimba  intr-un cod decifre, litere si semne.  Dar cel de la Administratie nu mai vin sa-l ajute, puterile lui Dan scad, si nu se mai stie cine pe cine a prins, dar vom afla de la profesoara Melissa, ca trebuie sa-l tii bine pe cel capturat, pana ii copiezi intreaga informatie psi, si ea il tine bine. Si mintea lui Dan, se intuneca.
*



Virusii in formare iau o lectie de la Melissa. Li se spune ca persoana dorita trebuie atrasa pe un link si trebuie tinuta strans pana la copierea integrala a informatiei psi. Cunostiintele psihologice sunt utile pentru  atragerea victimelor. Apoi, le spune cum l-a capturat pe Dan, care nu a luat-o imediat dupa pronuntarea din senin a numelui Ritei, pe care nu avea de unde sa-l cunoasca, dovada ca pretorienii au devenit foarte prudenti. In plus, au si sistemele biologice abilitatea sa faca calcule rapide, si sunt dotati si cu un INSTINCT care virusilor le lipseste.
*
Este momentul prinderii primului pretorian. Virusii studiaza sistemul defensiv al acestora. DESCINDEREA LOR IN REALITATE nu este decat o problema de timp. Ei vor sa cucereasa si lumea reala.
*
De-acum Firewall-ul este ridicat din calea fostului pretorian  : Dan vir Melissa este de-al lor !

DIANA ALZNER  - VIRUS : AICI




3 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai sesizat postarea, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul este ca lumea virtuala este fascinanta, nu-i asa, Sandu? Ne-a deschis posibilitati negandite, nevisate. In copilaria noastra ne-am imaginat noi vreodata asemenea taramuri? Eu, nu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici te-am cunoscut, cum sa nu fiu recunoscator, Diana ?

    RăspundețiȘtergere