marți, 13 iulie 2010

Misterele din Eleusis



Eschil a fost initiat in filosofia secreta. Era fiul unui preot de la Eleusis, marea scoala a misterelor. Se afla sub amenintarea pedepsei cu moartea - initiatii care divulgau secretele primite, erau omorati - caci el, prezentase aceste taine in piesele sale. Dar a scapat de pedeapsa, declarand ca nu era un initiat. Moartea sa bizara, din cauza unui bolovan scapat din gheare de un vultur, care i-a spart teasta, era considerata pedeapsa divina pentru tradarea misterelor.
*
Scolile misterelor au contribuit la dezvoltarea constiintei umane. Stiinta Istoriei ignora in mare parte aventura constiintei umane, insistand asupra faptelor. Dar piesele lui Eschil, Sofocle si Euripide permit urmarirea evolutiei constiintei. Piesele lor erau puse in scena inafara scolilor misterelor, dar autorii faceau parte din randurile celor initiati.
*
In aceste piese, aflam despre Erinii, demoni inaripati care ii persecuta pe cei ce comit fapte rele. Constiinta este inca un germene, si este nevoie de o amenintare externa pentru a pune stavila raului. Vedeam asta in "Orestia" scisa de ESchil in anul 485 inainte de Hristos. Peste cateva decenii, in piesa "Hipolit" a lui Euripide, nu mai este nevoie de Furii pentru amenintarea raufacatorilor. Omul dispune deja de constiinta. Eriniile sunt deja interiorizate, si omul se abtine de la rau, din dorinta de a avea constiinta curata.
*
EURIPIDE este autorul care a sublimat raul, si a relevat aparitia constiintei ca dimensiune a experientei omenesti.
*
Dar izvorul fauririi acestei dimensiuni noi a experientei umane, care este CONSTIINTA
se afla in
MISTERELE DE LA ELEUSIS.
*
Tragediile grecesti ne purifica prin catharsis.
*
Dramaturgii Eschil, Sofocle si Euripide prezentau, in piesele lor, experiente ce aduc aminte de cele initiatice, subliniind ca vom putea sa ne traim in mod plenar clipa, doar renuntand la existenta noastra devenita confortabila prin ignorarea ororilor lumii, doar lepadandu-ne carapacea protectoare si infruntandu-le !

* * * 

Diana Alzner - "Arbore secant"
link AICI 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu