miercuri, 14 iulie 2010

Iulian Apostatul



Extraordinar este romanul "Iulian" de Gore Vidal, despre nepotul lui Constantin cel Mare, imparatul Iulian, carte a incercat sa repuna in drepturi vechii zei planetari si solari in Imperiul Roman.
*
La inceput, pe cand mi se parea ca viata este infinita, aveam caiete cu citate, separate de cele cu insemnari personale, dar pe vremea lecturii romanului Iulian, amestecam deja, intre maruntele fapte ale propriei existente, pe cele marete sau tot marunte, ale marilor sau micilor eroi despre care citeam, si-mi copiam citatele direct pe filele de jurnal.
Nu stiu daca am in "Iulian", discretele insemnari de pe marginea filelor, dar citatele copiate, sunt, cu certitudine pierdute in volumul imens al manuscriselor, pe care doar in alta viata le voi reciti, incat, la aceasta postare, nu va prezint nici un text din cartea propusa.
*
Vin, in schimb cu un citat din "Istoria secreta a lumii" de Jonathan Black, despre Iulian, eroul meu de suflet :
"In anul 325, in cadrul Conciliului de la Niceea s-a hotarat care dintre evangheliile aflate in circulatie erau adevarate. Totodata,edictele imperiale au interzis practicile pagane. La ordinele fiilor lui Constantin,femeile si copiii au fost impartasiti fortat, gurile lor fiind deschise cu o masinarie din lemn, pentru a li se indesa inauntru painea sfintita. In anul 361 cand a venit la putere, nepotul lui Constantin, Iulian, a inversat fluxul intolerantei religioase. Deoarece fusese elevul filosofului neoplatonician Iamblicus si intelegea bine misiunea celui pe care il numea " zeul cu sapte raze", a permis cultelor pagane sa-si deschida portile. El nu era de acord cu faptul ca religia crestina neaga caracterul real al zeilor pe care ii cunoastea bine gratie initierii.
*
Iulian a condus o expeditie militara in Persia. Asa cum grecii asediasera Troia pentru a exercita controlul asupra cunostintelor initiatice acunse , Iulian se dorea stapan al tainelor maniheismului. El stia ca misiunea Zeului Soare era amenintata, si ca misterele maniheiste se refereau la razboiul dintre Soare si Ahriman sau Satan, care intrupa spiritul materialismului. Dar adeptii lui Constantin l-au asasinat pe Iulian inainte de a-si fi indeplinit misiunea, si scolile misterelor au fost inchise.
*
Eu cred ca in aceste scoli ale misterelor se afla cel mai pur izvor al cunoaterii zeilor si legitatilor izvorate din mintea cosmica, si ma bucur ca aceste cunoastiinte sunt perpetuate de initiati, de-a lungul istoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu