sâmbătă, 26 aprilie 2014

Periplul lui Baldassare - Amin Maalouf



Aceasta postare este un ecou , copil orfan al celor de odinioara, caci in lipsa lor, chiar iti vine sa rescrii carti pierdute pe funduri de oceane sau, mai rau, sa crezi ca anul Fiarei nu numai ca se apropie, dar chiar ar fi in curs de derulare ... Sunt doi autori cu acest nume, la unul dintre ei, avem un singur "a" pentru MAALOUF ... Numele acesta este binecuvantat ... Samarkand chiar  este despre Omar Khayyam, profesorul meu de patologie, dr. Ioan Caluser a fost si la mormantul poetului, mi se pare ca autorul catrenelor vrajite a murit in anul 1050, multe toamne, aproape o mie, si-au scuturat frunza pe mormantul sau, si doar "se pare cum ca , alte valuri, cobor mereu pe-acelasi vad / se pare, cum , ca-i alta toamna, ci-n veci, aceleasi frunze cad" ... 
Dar profesorul a mai fost si la mormantul unuia de-al nostru, Ibn Sina ... 
 Iata , in poza, sapte carti de Maalouf din Babel, le-am citit pe toate, cele din randul de sus mi-au placut cel mai mult, iar "Periplul lui Baldassare" imi place la nebunie. Pentru ca este un ecou, procedez asemenea tie ,  Diana, redau inceputul cartii indragite :
" Patru luni intregi ne despart inca de anul Fiarei si ea este deja aici. Umbra ei ne acopera piepturile si ferestrele caselor. In  jurul meu, oamenii nu mai stiu sa vorbeasca si despre altceva. Anul care se apropie, semnele premergatoare, prezicerile ..."

2 comentarii:

  1. Incepe exact cum imi place, cred ca Amin Maalouf intra pe lista scriitorilor preferati. Iata ca raspund ecoului tau, Sandu.
    Dar iti marturisesc ca "Samarkand" a fost mentionata cu un anume scop... face parte din documentare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur nespus ca unul dintre autorii care ma fascineaza, va intra in "Tunel ...", unde, ca prim cititor al tau, ma simt acasa, Diana ...

    RăspundețiȘtergere