Pe vremea mamei, o uimeam scotind din rafturi orice carte "in doi timpi si trei miscari". Aveam sapte-opt mii de carti pe atunci, si eram agil, iar acum, am mult peste douaspreze mii, si, iata, in acest an de pe urma, viata ma obliga sa port si ochelari, asemenea lui William din Baskerville, din "Numele trandafirului" de Eco, cu un singur "c", caci nu sunt profesor de literatura, sa pot ramane credibil scriind acest nume sacru cu doi "c", numai pentru ca "asa vrea profesorul". Am vazut, cu bucurie, ca ai postat pe blogurile tale si pe blogul nostru comun, despre "Cercetari in marca Brandenburg si alte povestiri" de Gunter de Bruyn, Diana. Si te-ai referit si la "Expozitia de trandafiri" si "Nuvele minut" de Orkeny Istvan, care, intr-o duminica, ne-a tinut laolalta, in discutii nesfarsite, care nu ar fi incetat pana azi , nici pana la a doua venire, daca era dreptate pe lume. Iti amintesti de nuvela "Cat traieste un copac", Diana ? Pe-atunci, Orkeny imi parea un nume insuficient de maret, eu ortografiam "Orkenyi", asa voia maestrul ratat din mine. Cele doua volume sunt in vechea colectie "Globus" a Editurii Univers, care, din nefericire, a fost abandonata dupa 1989. Cartea lui de Bruyn a fost un ton aparte din ultimul racnet al colectiei, in 1989. Autorul, care a debutat in 1960, poate fi considerat est-german, chiar daca intre timp, Germania s-a reunificat. Dar totusi, nu poate fi localizat restrictiv, valoarea sa este universala - limbaj de lemn, vei zice, sau poate nu vei zice, Diana , faca-se voia ta!
*
Am in Babel, douasprezece randuri de carti din seria Globus/Meridiane, asta inseamna cateva sute de carti. M-as fi gandit ca dorinta mea de a raspunde cu un ecou postarilor tale despre "Cercetari in marca Brandenburg" imi va prilejui o excursie prin sute de titluri ?
Cartea de Orkeny am scos-o din prima miscare, am gasit-o dintr-o privire, sta la vedere, ca sa-ti pot raspunde pe loc, daca mai ai dorul sa vorbim despre "Expozitia de trandafiri". Dar povestirile lui de Bruyn, erau pe al doisprezecelea raft, pe randul din spate, si am luat in mana toate cartile colectiei, pentru a aseza cartea pe masa de onix din Babel, in expozitia de trandafi, sa-ti raspund cu un ecou. Iata-l ! Ecco !, cum zice feodermul din cizma italica!
Te anunt cu bucurie ca se reia Colectia Globus, Sandu! Chiar se organizase zilele trecute un concurs pe facebook, iar castigatorul urma sa primeasca gratuit toate volumele care urmau sa apara in acest an, cu conditia sa raspunda primul, corect, la urmatoarele intrebari: care sunt titlurile corespunzatoare numerelor 366 si 11/1981 ale colectiei.
RăspundețiȘtergereCat despre Orkeny si toate celelalte carti ale noastre discutia nu va inceta, eu asa sper. Mai voiam sa-ti spun ca problematica ridicata de scriitorul maghiar mi s-a parut superioara temelor abordate de neamt.
Mi-ai dat o veste buna, Diana.
RăspundețiȘtergere