sâmbătă, 5 aprilie 2014

Intalnire printre ruine : London Fields


Era o zaluda la Pro-TV, Gianina Corondina, sau asa ceva, care bagase spaima in mine, caci se schimonosea ca dracu' in timp ce se scremea cu stiri despre vreme. Era /este o paiata , ceva de spariet pruncii nenascuti, pentru a-i convinge, sa ramana "la locurili lor". Apoi, am aflat ca muiercea , dracul cu fofoloanca , cum o numisem spre hazul sora-mi , este si cantareata ( Turcelu, cantaretul chelu, este un ecou in viitor al oribilei matracuci ) - cu glasul ei de cotofana - am zis  atunci ca pe lume, nimic nu-i imposibil. 
Asa ca a devenit posibil sa mai scriu odata si despre satana cu curul gol din "London Fields", Nicola Six, care, va fi avand adevarurile sale, dar datorita raului pe care mi l-a facut, am asezat-o pe cel mai inalt tron al muierilor satanice.
*
Eu am citit romanul vara trecuta, adica in 2013, si ceea ce redau este un vag ecou, in care nu exclud sa se fi amestecat, din bizara chimie combinativa dintre amintire si uitare, si nesce ( sic volo!) citate din alte zone. Iata, voiesc sa incep cu o vorba a samanului OSIKIN : " Magul contacteaza universul - aceasta uriasa forta vie - pentru a obtine sprijin impotriva diavolului". 
 *
Stiu ca realitatea ne ofera alternative limitate, aceasta era si situatiunea in cazul Nicolei, care stia ca va fi ucisa, si a fortat desfasurarea dramei propriei morti, pentru a afla totul despre ea, dinainte. Actiunea ei a fost asemenea marilor maestri, care, printr-o mutare neasteptata, isi fac adversarul sah-mat !
*
Vine o serie mica de citate de provenienta incerta, aici uitarea este mai tare decat amintirea : " Nutream vise mai puternice decat realitatea", "Inimile oamenilor se leaga prin rani", "Talentul este evanescent si putini artisti reusesc sa-l sustina pana la capat", "Nu mai putea crede in comuniuni perfecte", "Adevarul este , ca un oras ingropat in nisip". Poate ca am alunecat catre Milorad Pavic, nu stiu sigur.
*
Ma reculeg cu strafulgerari de lumina din Psalmul 119 : "Ma gandesc la judecatile tale de odinioara, Doamne, si ma mangai / Ma apuca o minie aprinsa la vederea celor rai, care parasesc Legea Ta."
*
Si acum, sunt sigur ca suntem in London Fields. Nu, nu vom vedea aici lumea in ruine, Diana, tu asteptai, spre sfarsitul lecturii un peisaj apocaliptic.Lumea nu a pierit, doar omenia.
*
"Moartea, ultimul lucru care deja, in viitor, fiinta, crestea in aceste momente in dimensiune, iar Nicola Six, ii iesea in intampinare";  "Nicola se afla intr-o relatie stranie cu realitatea"; " Pentru ea, timpul si spatiul se comprimau cand trecea prin usa rotativa ce conducea spre uitare";  Isi ruinase viata pentru Nicola, si ea, se culcase cu el doar o singura data, ca sa-i arate ce va pierde pentru vesnicie"; "Isi propusese sa abata asupra capului lui umilinta si haosul"; "Iubirea face ca lumea sa se invarta"; " Nu putem controla lucrurile pe care le visam"; " Dupa ce ai simtit atractia nenorocirii in masa, mai vrei nenorocire, mai vrei masa" . 
*
Destul, deocamdata. Amin.

2 comentarii:

  1. Ceea ce scrii aici in deschiderea postarii, m-a trimis cu gandul la un capitol din "Miss Romania", cartea lui Cezar Petrescu, unde se vorbeste despre inventivitatea femeii urate care se vede silita sa atraga atentia, sa vrajeasca in fiece clipa, sa se remodeleze in fiecare zi.
    Nu fi atat de suparat pe Nicola, dincolo de orice, a fost o buna cunoscatoare a oamenilor, un fin psiholog. Pe mine m-a incrancenat Keith si m-a oripilat Sam, naratorul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, Diana, sunt personaje si fapte - violenta de dragul violentei, scenele de sadism, sau chiar imprejurari de politica paranoida, cu amenintarea razboiului nuclear - mai inspaimintatoare decat Nicola. Sigur ca voi uita acest personaj complex, care m-a socat si cu puterile ei precognitive, dar mai ales cu duplicitatea criminala. Stiu ca era intr-o imprejurare limita, dar a venit intr-un moment rau pentru mine.

    RăspundețiȘtergere