sâmbătă, 19 martie 2011

Luna e o doamna cruda



Romanul The Moon is a Harsh Mistress ( Luna e o doamna cruda), scris de Robert A. Heinlein in 1965 pentru care a primit premiul Hugo in 1967 mi se pare potrivit pentru o postare pentru ziua de 19 martie 2011, cand Luna se afla la perigeu si oamenii se asteapta la evenimente iesite din comun, generate de aceasta situatie.
*
LUNA din viitorul imaginat de Heinlein este o colonie penitenciara, populata de un conglomerat de rase cu obiceiuri neobisnuite pentru pamanteni, induse de conditiile de viata speciale, care au generat modificari morfo-functionale importante in organismul uman supus neintrerupt gravitatiei reduse. Selenarii nu pot trai decat pe Luna, in vasta lor inchisoare nepazita, pe care, de altfel, nu o pot parasi, si datorita faptului ca nu dispun de nave spatiale.
*
Selenarii cultiva cereale in tuneluri sublunare. Sunt culturi hidroponice, care dau recolte bogate, ceea ce insa, datorita exploatarii intensive, secatuieste Luna de resurse, datorita lipsei de compensare a pierderilor. De granele in surplus, beneficiaza, la preturi de nimic, locuitorii Terrei.
Secatuirea resurselor pune in pericol viata selenarilor, care se revolta impotriva pamantenilor.
*
Revolta cunoaste intorsaturi palpitante, iar victoria selenarilor, uimitoare, se datoreaza intreventiei unui ... COMPUTER.
Este un computer neobisnuit, inzestrat cu elemente ale personalitatii umane, este un "zapacit' care da dovada de ... GENIU !
*
Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu