sâmbătă, 14 decembrie 2013
Relatari recente despre Pirrip Philip
Romanul "Marile sperante", publicat de Dickens in anul 1860, va fi citit pana la sfarsitul veacurilor de noile generatii de cititori, si nu ar fi exclus de la lectura nici in imprejurarea-limita in care ultimul cititor din lume, ar avea de ales dintre toate cartile scrise de specia umana, pentru o singura viata de om, pentru ca, acest roman are glas, si iti cere sa-l citesti.
*
Am mancat, de curand, placinta cu carne, si mi-am amintit de Pirrip Philip, eroul lui Dickens. Placinta cu carne a sustras Pip din camara surorii care-l crestea pe fratele orfan, ca sa-l hraneasca pe ocnasul evadat care l-a surprins in cimitir, unde copilul venise la mormantul parintilor sai. Intalnirea cu ocnasul, a fost pentru Pip, o intalnire cu destinul.
*
Pirrip, numele de familie, Philip nume de botez, era ceva de nepronuntat pentru micul orfan, "limba mea n-a izbutit sa scoata un cuvant mai lung si mai lamurit decat PIP ", spune personajul din "Marile sperante", si daca te iau cu repejorul, trece un pic de vreme , pana sa te dezmeticesti despre cine vorbim cand ii pronuntam numele in intregime.
*
Acum, este vorba, de fapt, despre "Mr. Pip", este un roman de Lloyd Jones, publicat in anul 2007, de acest autor neozeelandez, si aparut in limba romana in 2009, la Editura Trei, colectia "Fiction Connection".
*
Ne aflam pe o insula tropicala, in vreme de razboi. Bougainville este un loc fertil, incat dupa cateva luni de la intreruperea cursurilor, din cauza razboiului, scoala insasi a disparut sub asaltul vegetatiei. Singurul alb care, infruntand ororile razboiului civil, ramane pe insula, este Mr. Watts. El decide sa fie profesor, dar unicul volum aflat la dispozitia sa, pentru a-i invata carte pe copii este romanul "Marile sperante". Mica eleva Matilda, patrunde in lumea acestei carti, in care isi gaseste refugiu din realitatea dura a vietii in timpul atrocitatilor traite. Lumea cartii este in conflict cu cea a credintei religioase a mamei sale, dar peste conflictul de idei, revarsarea barbara de sange care scalda comunitatea, spulbera totul.
*
Autorul marturiseste despre puterea miraculoasa a fictiunii de a genera lumea imaginara care te poate salva din mizeria dezastrelor, si felul in care un roman te poate invata la fel de multe, si chiar mai multe decat lumea reala, aducand bucurii intre dureri si luminite in noapte. Mai vedem cum pot cartile sa starneasca neintelegeri, temeri si conflicte, dar si bucurie si stare de vraja. In "Mr.Pip", lumea palpabila isi pierde consistenta, cedand locul celei alternative.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu