sâmbătă, 14 decembrie 2013

Imblanzirea scorpiei


Realitatea are pentru oameni, pentru noi, variante limitate, degeaba spun visatorii ca viata este un nesfarsit spatiu albastru, indemnandu-ne sa ne deschidem in el cai nesfarsite. 
*
"Imblanzirea scorpiei" imi sugereaza. prin inovatia lui Petruchio, atitudinea unui mare maestru  de sah. In prezent, milioane de fani urmaresc pe viu, fiecare mutare, dintr-un joc intre mari maestri, si totul pare previzibil, totul se conformeaza normei si asteptarilor, pana in clipa celesta a unei miscari neasteptate, geniale ...
*
Despre oglinda, Petruchio si Katharina vorbesc doar o data in piesa : intai  el o indeamna sa nu mai fie atat de acra, iar Kate riposteaza ca asa arata ea, ca un  mar paduret. "Nu e nici un mar paduret aici, asa ca nu mai arata atat de acra", adauga barbatul. "Ba da, este" , riposteaza femeia. "Arata-mi-l" cere barbatul. "Daca asa avea o oglinda, ti l-as arata", raspunde femeia.
*

Oglinda este mutarea geniala a lui Petruchio. El devine o oglinda deformanta pentru Kate. Izbucnirile ei temperale, reflectate in reactia lui exagerata la acestea, devin o oglinda ce reda caricatural apucaturile femeii. Absurditatea si nebunia acestor gesturi, o determina pe femeie sa-i poarte simpatie celui care i le-a suportat, inspirat de dragostea pentru ea. Kate ajunge sa isi doreasca ordinea si decenta, imposibile in contextul crizelor temperamentale subintrante de care era vinovata, si vazandu-se pe sine, asa cum este, datorita reflectarii in oglinda deformanta, se leapada de toanele ei.
*
Oglinda a fost , pentru cei doi, mijlocul prin care li s-a dezvaluit adevarul, ajutandu-i sa inteleaga cine sunt ei cu adevarat. Trasformarile suferite  sub imperiul oglinzii strambe, aduc aminte de Metamorfozele lui Ovidiu. E mare lucru sa invingi indaratnicia, zadarnic vad atat de bine paiul din ochiul altuia ! De aceea are loc atat de confortabil irationalul  si sub caciula mea !

*

2 comentarii:

  1. Imblanzirile sunt intotdeauna "periculoase" pentru ca actioneaza in ambele sensuri, Sandu. Ne-au aratat ca este asa Vulpea si Micul Print.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-un asemenea demers, a fi invangator sau invins, este totdeauna, numai procedura sa fie temeinica, sau, ma rog, imblanzirea, reala.

    RăspundețiȘtergere