sâmbătă, 28 august 2010

Jocul cu margele de sticla



Joseph Knecht, magister ludi ...
Hesse evita cu abilitate tentatia literaturizarii in "Jocul cu margele de sticla".
Romanul are alura unei scrieri stiintifice. Autorul se prezinta doar ca modestul editor al biografiei maestrului jocului. Viata lui Knecht se deruleaza, etapa cu etapa, in desfasurare strict cronologica, pe masura ce parcurgem paginile cartii.
Hesse reda pentru cititori, pornind de la compozitiile scolare, toate scrierile lui Knecht, inclusiv poeziile si prozele postume. Pe alocuri, cartea se afla in sfera de cuprindere a anticipatiei, dar fara obisnuita tehnicizare caracteristica genului.
Cartile inceputurilor lui Joseph Knecht, niste fabulatii onirico-romantice, prefigureaza destinul autorului-personaj, si dezvaluie cautarile, crezul si, pana la urma, jertfa acestuia.
*
Eu, sunt un Varsator, si ma pot regasi in imaginea maestrului din povestirea in care Knecht apare sub infatisarea magului aducator de ploaie. Povestea aceasta fixeaza jaloanele ce semnaleaza marile momente ale
devenirii spirituale ale omenirii.
O idee se desprinde cu certitudine:
Idealurile superioare ale omului de maine se vor adapa din aceleasi izvoare stravechi de intelepciune care i-au apartinut dintotdeauna omenirii,
si nume precum Platon, Aristotel, Dante, Mozart si Goethe,
vor ramane pentru umanitate
borne ale devenirii, de care nu ne vom dezice nicicand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu