sâmbătă, 9 ianuarie 2010

"Solaris" - Stanislaw Lem



Am citit romanul "Solaris " scris in 1961, de Stanislaw Lem, pentru prima data, cu ocazia publicarii, in sase fascicule, pe parcursul a 12 saptamani, in cea mai fascinanta revista de care am avut parte in viata, Colectia "Povestiri stiinifico-fantastice".
Eram eu prea mic ca sa pot intelege cartea de unul singur, dar romanul a produs un mare "boom!" in grupul nostru de prieteni, incat nici azi, la o a cincea lectura care ar urma, daca i-ar veni vremea, nu as mai gasi nimic absolut nou, caci am devorat si noutatile pe care le-a adus, ecranizarea americana a filmului( Steven Soderbergh - 2002), dupa cea a lui Andrej Tarkowski.
Lem este un evreu polonez, din aceeasi categorie intelectuala careia ii apartine si Kafka, evreu ceh, dar nici aceasta apropiere de autorul ceh, nici cea de britanicul Aldoux Huxley, nu pot spune nimic, caci Lem este de neasemuit, in splendoarea imaginatiei sale.
*
De fapt, nu numai pe planeta "Solaris" ci si pe Terra, amenintata cu aneantizarea de propria tehnologie, omul e pe cale sa se piarda intr-un univers incomprehensibil, care provoaca instrainarea de la conditia umana.
*
In roman, savantii pamanteni incearca sa stabileasca contactul cu planeta-fiinta "Solaris", pe care a descins o nava terestra cu echipaj uman.
Solaris este un ocean ganditor, cu inteligenta incomensurabila, care refuza contactul direct, dar le ofera pamantenilor franturi din capacitatile sale de interactionare.
Planeta, sondeaza mintile astronautilor, si le recreeaza, din materrie neutrinica, cate un personaj din cele care le populeaza constiinta.
*
La momentul lecturii in care, astronautul studiind la microscop, un tesut prelevat de la iubita sa , creata de "Solaris", constata ca nu se observa prezenta celulelor, nici a atomilor, ci incep sa apara doar elemente structurale la nivel de neutrini, am fost impresionat la maximum.
Nu aveam de unde sa stiu pe atunci, ca-mi voi petrece viata la microscop, analizand tesuturile, dar faptul ca
acest episod m-a impresionat, era un preludiu la viitoarea mea profesie.
*
"Solaris" sondeaza constiintele oamenilor si scoate din adancuri, fapturi umane care-i obsedeaza , intrupandu-le din materie stranie, incat sunt indestructibili.
Psihismul lor, reproduce fidel psihismul modelului extras din creierul uman.
Oamenii sunt sondati, dar "Solaris" , planeta acvatica si ganditoare - ramane insondabila.
*
Personajele generate de "Solaris", interactioneaza cu cei carora le sunt destinate, si scot la iveala slabiciunile lor psihologice.
Protagonistul romanului, Kris Kelvin, este distrus treptat de trairile pe care i le provoaca iubita sa, recreata de planeta, care s-a sinucis pe Terra.
Fiecare personaj are parte de faptura sa daruita de Solaris, si toti traiesc traume ingrozitoare, soldate cu ratarea misiunii de stabilire a contactului, si cu distrugera lor.
*
"Solaris" este o carte nemuritoare, diferita de film, care ofera trairi speciale cititorului, care se simte ispitit sa se intrebe:
"Imi construiesc eu viata asa cum este mai bine ?"
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu