sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Forma cuantica a lumiiUn matematician a descris cazuri speciale de SPATII in cadrul spatiilor liniare si normate, denumite, dupa numele autorului SPAŢII HILBERT. Fiecare operaţie matematica poate fi privita ca o regula de calcul conform cărea fiecarui element x al spatiului abstract X ii va corespunde in mod univoc un element y in spaţiul Y.  Legea de corespondenta se numeşte operator. Corespondenta este reprezentata de ecuatii. Fiecarui spaţiu ii corespunde o realitate, aşadar, putem sa ne gandim la o lume mai ampla dect cea infatisata de organele de simturi.  Amintesc  si despre spatiile nesarşite ale imaginatiei  
 *Sa doarma intr+o carte este cea mai frumoasa inmormantare de care poate avea parte un om*. 
 Ma gandesc la tehnica * ochi de peşte* cu care, realizez adesea poze distorsionate. Este doar o tehnica, realitatea ramane nemodificata. Imi vine in minte  si tema pisicii lui Schrodinger. Asa ca aduc aminte de colapsul cuantic, care este o stare de superpoziţie cuantica intre doua situatii.
 C. Presura relateaza, in  * Fizica povestita* , la capitolul 'ASPECTE MODERNE ALE MECANICII CUANTICE'  despre ipoteza universurilor multiple, introdusa de Hugh EVERETT in 1957. Şi revin la pisica lui Schrodinger,  aflata in cutia expusa superpozitiei cuantice. Unda de probabilitate a sistemului care include pisica SUFERA UN COLAPS CUANTIC intre doua situatii, şi se pozitioneaza in una din aceste situatii. Observatorul va vedea fie pisica vie, fie moarta, dupa situaţie.   Deschiderea cutiei determina apariţia a doua universuri paralele, şi fiecare univers cuprinde câte o pisica si un observator, corespunzator celor doua situatii posibile. Cele doua universuri isi impart acelaşi spaţiu in acelaşi timp, fara sa fie supuse unor intreacţiuni. 
* Teoriile clasice ale fzicii au corespondenţe cuantice
    Mecanica clasica + mecanica cuantica. electromagnetismul + electrodinamica cuantica, teoria relativitaţii restrânse + teoriile cuantice de câmp adunate in modelul standard al particulelor elementare.
 Teoria relativitaţii generale nu a fost cuantificata înca. dar teoria corzilor relativiste inceraca sa realizeze acest deziderat.
*Cuantificarea teoriilor clasice ale fizicii infaţişeaza O NOUA IMAGINE A REALITAŢII, cu aspecte paradoxale + se pune problema incertitudinii cunoaşterii, posibilitatea teleportarii, existenta discontinuitatilor in lumea cu aparente de continuitate, problema atracţiei  vidului.    si alte asemenea. 
*Tehnologia are in prezent, incorporate o parte din aspectele paradoxale ale mecanicii cuantice, dar asemenea aspecte nu au patruns încâ in perceperea realitaţilor lumii de catre om,  viata sa de zi cu zi ramânand una clasica. 
* Ne trezim  dimineata in patul in care ne+am culcat, este ceva firesc, dar mecanica cuantica,  afirmă. cu o sansa infinitezimală, ca ne putem trezim in cu totul alt loc, chiar pe alta planeta.
*Ceea ce vedem in jur sunt imagini clare, filtrate, ale lumii inconjurătoare, desi ochiul poate percepe puricii cuantici din imagini, provocati de cuantele de lumină. DAR aceasta informaţie este cenzurata de creier.
*In viitor, este posibil ca omul sa experimenteze direct, prin organele de simţ, FORMA  CUANTICA A LUMII. Gandirea umana va iesi din starea analitica+ continua, dominanta in prezent, si va cunoaste COLAPSURI CUANTICE.
                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu