duminică, 30 decembrie 2012

Cosmopolis - Don Delillo

Romanul "Cosmopolis" de Don DeLillo a depasit mult asteptarile mele, l-am citit pe nerasuflare dar mi-am insemnat cateva lucruri( de fapt, cu zecile!) pe carte, si, in continuare, in paralel cu alte lecturi - iata, citesc o alta carte despre New York, este "Labirintul apelor" de Edgar Doctorow - imi voi copia citate din "Cosmoplolis" si voi scrie cateva din gandurile si ideile pe care le-a generat acest roman in constiinta mea. Tot ce pot sa spun este faptul ca ceea ce spunea "The Guardian",  anume, ca acest roman al lui DeLillo  este "un adevarat imn al New Yorkului" este o gogomanie, acesti ziaristi comenteaza carti fara sa le citeasca, am cunoscut acest fenemen si la ziarele locale care se aflau in treaba punand niste grafomani sa-si dea cu parerea despre carti necitite. Eu spun, pe scurt, ca romanul "Cosmoplolis" este dedicat impatimitilor intru cunoasterea tiparelor fundamentale din natura, care sugereaza ca matematica guverneaza fenomenele de crestere, precum cel al inelelelor copacilor, al semintelor din roadele pamantului,  sau chiar cresterea si descresterea bratelor galaxiilor spirale ... dar si fenomene sociale, sau chiar financiare, precum schimbul de curs valutar, toate acestea in cicluri temporale la scara  gigantica dar si la scara nanosecundelor, generand interferente cu destinul omului, fiind sursa de bogatii, de intelegere a lumii si vietii, dar si capcane mortale, in incertitudinile interstitiilor in care se strecoara asimetriile , irationalul si absurdul ...
*
 Dar iata ca o luai cam prea de departe, cand nu voiam decat sa consemnez pentru Jurnal ca anul 2012 mai are doar o zi si un pic, dupa care lasam in urma umbrele trecutului, si eu unul, intru in anul 2013 plin de speranta. 
*
DeLillo, nascut in 1936, este una dintre figurile centrale ale postmodernismului, "Cosmopolis" este prima mea carte citita de acest autor, mi-e si jena sa spun ca am trecut pe langa cartea sa "MAO DOI" ( doi roman, de fapt), fara sa o cumpar, dar recuperez in curand.
*
Suntem intr-o zi de aprilie a anului 2000, impreuna cu multimiliadarul Eric Packer, o zi fata de care cea a lui Ivan Denisovici este palida ...
 Packer nu face speculatii financiare, nu din speculatii este multimiliardar la numai 28 de ani, el are stiinta tiparelor fundamentale din natura, la care a ajuns prin studiul aprofundat al fluctuatiilor monedelor, astfel incat investitiile sale sunt castiguri garantate. Iata, in aceasta zi de aprilie, el va stabate intreg Manhattanul in limuzina, doar pentru a se tunde la frizeria unde mergea impreuna cu tatal sau. Dar in timpul deplasarii, este conectat la fenomenele existentei, lucreaza, delibereaza si investeste toate miliardele sale , plus banii sotiei, pe care ii sustrage din conturi, fara sa o intrebe. Yenul urca, dar el stie ca va cobori, insa Yenul refuza de asta data sa se conformeze tiparelor naturii. De fapt, chemarea spre frizeria unde voia sa asculte iarasi povestea mortii tatalui sau, la numai trei luni dupa imbolnavirea sa de cancer, este primul avertisment primit de Eric din nestiut. Vin avertismentele specialistilor sai, care-i spun sa renunte la cumpararea de valuta japoneza, dar le ignora. Vin si avertismente privind riscurile legate de ambuteiaje provocate de vizita ocazionala a presedintelui SUA la New York, ca si de o ampla manifestatie de protest. Si un avertisment sever, de risc vital personal major.  Intervine si o coincidenta acauzala semnificativa : la vizita medicala al zilei, desfasurata chiar in limuzina,in timpul deplasarii, afla de la medicul care l-a consultat, ca are o asimetrie de prostata. Se astepta sa auda  exact acest lucru afirmat si de alt medic, cu ocazia altui consult. Dar nu sesizeaza nici  avertismentul hazardului despre posibile asimetrii in lumea tiparelor naturii. Mizeaza tot, pierde tot, iar la capatul zilei, la reintoarerea in zona garajului, il asteapta cu un pistol in mana, un fost colaborator indepartat candva de el, ca sa aduca la indeplinire  si avertismentul de risc vital major raportat de serviciul sau de securitate. Si ceea ce se va intampla, ii arata cadranul ceasului sau special, care estimeaza, ca prin magie, aspectele probabile ale viitorului apropiat : vede un cadavru , si isi spune "sunt mort", vede apoi eticheta sertarului de la morga pe care scrie "barbat, alb, necunoscut", si este constient ca inca nu a rasunat focul de arma. Ce a ignorat Packer ? Intruziunea irationalului, a absurdului, si in fluctuatiile valutare, si in viata sa. 
*
 Am gasit acestea toate in romanul "Cosmopolis"de Don DeLillo

"Cosmopolis", mai mult, link : AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu