duminică, 5 februarie 2012

"Samurul negru, ursul cafeniu" - Carti de Jan Kozak in BabelJan Kozak era cehoslovac in 1976, cand am citit romanul "Mariana" la Editura "Eminescu" in Colectia "Romanul de dragoste". Iata ca acum tara aceea nu mai exista, nu mai este nici Havel, dramaturgul care a ajuns, dupa "Revolutia de catifea", presedinte al tarii, numai pentru ca a indraznit sa scrie, in perioada socialista, o piesa despre "cacanari", privindu-se, probabil in oglinda, sa nu piarda din vedere prototipul, dar sunt in loc, doua tari, Cehia si Slovacia, iar eu nu mai tin minte daca Jan Kozak, autorul despre care scriu, era ceh sau slovac, in dictionare am cautat dar nu am gasit, si a trecut multa apa pe Dunare de cand i-am citit cartile, ca sa-mi amintesc cumva din ele.
Ceea ce stiu, este faptul ca in 1976 nu ma deranja "realismul socialist" desi gustam din plin suprarealismul, si taranca Mariana Radvakova din romanul lui Kozak m-a femecat, caci a reusit sa-si invinga resemnarea, pentru a infrunta prejudecatile si rautatea lumii si pentru a-si asuma, cu demnitate, dragostea pentru omul dorit.
*
In 1983 eram inca flacau cand am citit "Vanator in taiga" de Kozak, despre care a postat ieri Diana Alzner, generand acest ecou pe "Babel", si reverberatia de pe "Carti Dragi", iar acum scotand din rafturi cartile de acest autor indragit, am gasit si volumul " Samurul negru, ursul cafeniu" aparut in 1989, si ramas necitit ( a venit Revolutia, care mi-a deturnat atentia de la placerile personale), asa ca postarea Dianei ma readuce in Siberia, caci aceasta carte dezvaluie splendoarea naturii clocotind de viata din taiga dar si peripetii incredibile ce reliefeaza aspecte de nebanuit ale vietii in zona indepartatului Baikal. Cine ar fi crezut ca voi citi in fantastica iarna satmareana, cu ninsori fabuloase, tocmai despre Siberia, si inca, la sugestia nerostita a Dianei?
*
In anul 1985, cand citeam romanul "Adam si Eva" de Jan Kozak, am fost concentrat la Armata, pentru a urma un curs de specializare medico-militara la Bucuresti. Nu am luat cartea cu mine in Capitala, am cumparat acolo o multime de carti si am citit din cartile cumparate. Mi-am petrecut vara aceea in Bucuresti, unde asfaltul de topea pe strazi, incat stiu acum ce este vara bucuresteana. Mi-a placut "Adam si Eva" dar fapt este ca am citit a doua jumatate a romanului doar in 1990, cand am dat peste ea in rafturile bibliotecii. Iar acum voi posta pe "Carti Dragi", reverberatia de ecou la Diana .

*


Eva era a doua sotie a lui Adam. El era pomicultor. Merele din livada aceea, merele pe care barbatul i le oferea Evei, "a rebours" fata de ceea ce cunoastem despre intamplarea din Gradina Raiului, mi-au ramas in amintire de parca as fi oferit si eu fructul femeii iubite.
In 1985, cand am inceput sa citesc romanul, nu ma deranja faptul ca era o livada a unei intreprinderi de stat, m-a deranjat doar in 1990, la reluarea lecturii, cand socialismul era deja spulberat de
turbulentele Istoriei .
Eram fermecat de acest cuplu, de felul in care se iubeau, chiar si supararile dintre ei erau pline de taina si fior.
*
Meandrele vietii au provocat un ocol de cinci ani intre momentul cand am inceput sa citesc romanul, si anul in care am incheiat lectura.
Intre inceputul si sfarsitul cartii, am asezat, in timp, mai mult de cinci sute de alte carti citite.
Caci in vara in care citeam romanul, avid sa ma impartasesc din taina inmiresmata a iubirii dintre Adam si Eva, care-i amintea , in ciuda "REALISMULUI SOCIALIST", chiar pe stramosii omenirii din Eden, am fost luat din rosturile vietii personale, si dus la o distanta de cateva sute de kilometri, pentru ratiunile existentei unui corp suprauman, Armata, incat la revenire, dupa o vara petrecuta aiurea, am uitat de Adam si Eva si am trecut sa citesc lucrarea "Despre razboi" de Claussewitz.
*
Iata ce spune Jan Kozak, autorul romanului, despre " Adam si Eva" :
"Credeti-ma, povestea despre Adam si Eva nu i s-a intamplat vestitului pomicultor Alois Konas din Rudnice. Acum, Adam sunt eu, dupa cum Eva sunt tot eu. Si daca totusi, vreunul dintre cititori se recunoaste in aceste personaje, ce sa fac?, va fi si el Adam, Eva, sau amandoi ... "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu