Stiu ca poemele homerice nu mai fac parte din curicula si sunt citite numai de liceenii cu parinti atenti, sau de cei indemnati de profesorii inspirati. Cine sa mai citeasca atunci "Visul despre Troia" de Heinrich Schliemann, despre descoperirea Troiei, sau "Racoarea tarmurilor", care nu este decat "Odiseea" rescrisa de un suedez, Eyvind Johnson, si nobeliat pentru frumusetea acestei carti?
*
Diana s-a scapat sa-mi spuna ca a pus mana pe carte in zilele din urma, apoi n-a mai vorbit despre ea. Desigur ca a lasat-o din mana, caci doar este mult de lucru acum de sarbatori. Dar ca sa o indemn la lectura, fac o postare "in oglida" , Babel/ Livada cu Mierle, si iata, aici ilustrez postarea cu "Odiseea" de Homer si "Racoarea tarmurilor" de Eyvind Johnson.
*
Sa privim impreuna un barbat plecat de-acasa, pe mare, impreuna cu Agamemnon, Achile si ai lor, pentru a cuceri Troia, si pentru a o recupera pe frumoasa Elena, intorcandu-se acum, spre tarmul natal dupa douazeci de ani de lupte si peripetii:
Este Ulise, cu chipul si trupul purtand insemnele anilor, ranilor si pierderilor suferite. Este un barbat care, la douazeci si cinci de ani, cand a plecat de-acasa, avea un zambet exprimand bunatate, blandete, istetime si fireasca bunavoita, iar acum, la reintoarcere, chipul ii este desfigurat de un rictus.
*
Trebuie sa vin la text, ca sa observati cate mai putem afla despre Ulise, in numai cateva fraze inspirate:
" Si-a amintit cu mare multumire de unii dintre anii sai, intr-adevar cu o mare satisfactie ce-l putea face sa-si plescaie limba rosie - sau, cel putin, sa-si plimbe peste buze acel instrument al gustului altadata ascutit, acum tocit. Mai intai pe buza superioara, supta pe stanga, unde-i lipseau cativa dinti, si inapoi, pe cea inferioara, bombata usor inafara. Astfel, miscarea descria un oval orizontal, iar dincolo de acel gest, se aflau atat amintirea despre bucatale gustate la mese imbelsugate, facute din esente de lemn parfumat, cat si despre femei, despre rotunjimile trupului de femeie, despre centrul lui, despre gropitele lui extrem de importante, acelea prea indragite"
* * * * * * * * *
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu