sâmbătă, 3 septembrie 2011

Mai presus de toate, Lassie vine acasa


Iata ca am scos o fraza cu inteles din alaturarea titlurilor a doua romane de Eric Knight : "Lassie vine acasa , mai presus de toate". Nu-mi place numele Knight, dar cele doua carti mi-au placut la vremea lor, desi nu-mi amintesc decat vag despre atmosfera de razboi si iubire din "Mai presus de toate", si atunci, gandul meu se retrage la "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu, roman de neuitat, pentru mine, poate doar pentru faptul ca sunt roman.
*
Redau un citat din cartea "Mai presus de toate", pe care am citit-o la inceputul carierei medicale, pe fondul unei activitati febrile, cu garzi si operatii, incat ma intreb de unde luam timp si pentru citit :

" Un adevar simplu. Din toate lucrurile create de Dumnezeu pe lume, nu exista ceva mai nobil, mai minunat, mai poetic, mai coplesitor decat un barbat si o femeie care se iubesc sincer unul pe altul in pat. Daca ni s-ar ingadui sa rostim deschis lucrul acesta, sa-l intelegem si sa-l explicam copiilor, am spulbera toata ipocrizia moralitatii actuale, filmele si cantecele si istorioarele noastre n-ar mai perverti mintile oamenilor cu aparenta lor de nevinovatie care mascheaza viclenia, murdaria si falsa imoralitate. Asta este ceea ce au incercat sa spuna toti poetii lumii".

* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu