duminică, 19 octombrie 2014

Asasin in serie capturat in Brazila


Unde gasesc eu acum cele cinci volume mari si late, ale, totusi neterminatului roman "OMUL FARA INSUSIRI" de Robert Musil, ma intrebam, cu gandul la ampla analiza despre crima si pedeapsa, reprezentand materie din substanta incerta a consideratiilor despre dreptul sau lipsa acestului drept, din partea societatii , asadar a legilor, de a pedepsi cum se cuvine pe cel ce a incalca  porunca "SA NU UCIZI" ?
 "Aici, in randul doi, printre cartile pe care, ziceai ca TIMPUL LUMII nu-ti ingaduie sa le mai rasfoiesti odata !", mi-a spus vocea fara grai a Bibliotecii Babel.
*
  Musil nu analizeaza doar complexe de imprejurari - care duc, uneori, si la razboaie  - ci insasi amplele reverberatii ale semnificatiilor ce se desprind din fapte. Este o carte a intunecarii, o roman gigantic despre infrangere si lipsa de speranta, despre o lume care se destrama lasand in loc ruine.Totusi, citim un roman rational, cu o mirobolanta despletire de imagini, scrisa intr-o limba superba, care-si  dezvaluie splendoarea si in traducerea inspirata a lui Mircea Ivanescu.
*
  Musil nu este doar psiholog si sociolog, el da nastere unei lumi, el este dumnezeul descrierii lumii creatiei sale. Dar felul in care se detaseaza cand vorbeste despre ucigas, ma face sa fierb de indignare. Dumnezeu ne da viata, dar nemernicii care iau viata data de Dumnezeu altui om, nu merita clementa, ci pedeapsa. Societatea are dreptul, prin forta legii, sa excluda din randul celor cu drept la viata, pe cei ce au atentat la viata altora. Daca legea suspenda dreptul unui degenerat  la viata, insasi Dumnezeu il trimite pe criminal in nefiinta.
*
Ceea ce-mi veni cu Musil , avea puncul de pornire in capitolul 8 al romanului "Tunelul de la capatul lumii" de Diana Alzner, in care,  la intrebarea daca societatea are drept sa-i ia viata unui asasin in serie, invoca ideea ca numai Dumnezeu care da viata, este stapan al soartei omenesti, el da viata, numai el are dreptul sa o ia.
*
Eu cred ca degeneratii trebuie judecati de urgenta, dar pe baza de dovezi limpezi, de o instanta unica, fara drept de apel, cu plutonul de executie asteptand musteriul la usa. Ca pe Ceausesti, care, din nefericire, au fost nu judecati si executati, ci asasinati, cica, in numele legii. De aceea, judecatorii trebuie sa fie oameni drepti, nu starpituri ilibasiste !
*
Pe  scurt: un agent de securitate din Brazilia a fost arestat in octombrie 2014, pentru asasinarea, in 3 ani - de la varsta de 23 la 26 de ani - a 39 de oameni. Ultima victima : o fata de 14 ani!  Ucigasul in serie si-a recunoscut faptele. 
*
Pluton, duceti jivina la zid. Incarcati, arm' ! Foc de voie, pana se inroseste teava carabinelor!

2 comentarii:

  1. Stiam eu ca Biblioteca Babel vorbeste!
    Sandu, iti amintesti de discutiile noastre despre criminalii in serie si emisiunile pe care le urmaream pe Discovery despre acest subiect?

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana, este una din temele care ma framanta, asa am ajuns sa vorbesc si cu tine despre ei, desi, drept sa spun, pentru noi sunt mai potrivite discutiile despre lumile paralele, calatoriile interdimensionale si calatoria in trecut.

    RăspundețiȘtergere