luni, 25 martie 2013

Carti de John Maxwell Coetzee

Scriitorul sud-african John Maxwell Coetzee nascut in 9 februarie 1940 la Cape Town si nobeliat pentru literatul in 2003, este unul dintre romancierii mei preferati. Am cumparat azi, in Raftul Denisei, cartile "Copilarie" si "Tinerete", si cu acesta ocazie prezint cele sase volume de acest autor din Biblioteca Babel :

 - SCENE DE VIATA PROVINCIALA
1. Copilarie
2. Tinerete
3. Miezul verii

- "Maestrul din Petersburg"

- "Viata si vremurile lui Michael K"

- "Dezonoare"

sâmbătă, 23 martie 2013

Stalker



Poemul recitat de Stalker:

"A zburat vara în goană ca şi cum n-ar fi fost
Mai sunt zile calde, dar nu e de ajuns
Tot ce s-a putut s-a împlinit lesne
Mi-a căzut în palmă, dar nu e de ajuns
Nici răul şi nici binele n-a venit din senin
Avem în faţă lumina, dar nu e de ajuns
Viaţa m-a ocrotit, m-a luat sub aripă
Sunt un om norocos, dar nu e de ajuns
Frunzişul mi-e întreg, ramurile neatinse
E limpede ziua, dar nici asta nu e de ajuns" 

(Tiutcev)

joi, 7 martie 2013

"Atlasul norilor" de David Mitchell

Am gasit in "Raftul Denisei" reeditatea romanului "Atlasul norilor" de David Mitchell, aparut in original in anul 2004, si in "Humanitas Fiction" in 2008. Am vazut o postare interesanta despre acest roman pe un blog in anul 2011, pe cand in librarii editia romaneasca era epuizata. "Atlasul norilor" a fost ecranizat in 2012, cu Tom Hanks si Susan Sarandon in rolurile principale, dar nu am vazut nici filmul, doar se stie ca mi-s "legate cununiile" cu filmele. Dar iata ca acum voi citi cartea. Asta insa numai peste vreo zece zile, caci in weekend lecturez "Un veac de singuratate" de Gabriel Garcia Marquez, citita in 1974 si recitita in 1995, dupa care reiau "Ulise" de Joyce si sper sa primesc prin posta de la RAO si "Stephen eroul" tot de Joyce, carte noua pentru mine.

Carti de Gabriel Garcia Marquez in Babel


miercuri, 6 martie 2013

Vesti bune din spatiul extraterestru

De rasul curcilor sunt plasand la tagul "Cartile anului 2013" volumul de nuvele al lui Paul Heyse, dar aici este locul cartilor aduse in Babel in acest an, ce sa fac?
*
Iata ca se intampla, in zona de materii si substante, si lucruri care mi-au adus aminte de titlul unui roman din seria "NAUTILUS", scris de John Kessel ( altul, nu Joseph, cel care a scris "Calaretii") : "VESTI BUNE DIN SPATIUL EXTRATERESTRU". Caci dupa sapte saptamani de deruta in care seria NOBEL a fost distribuita  la unicul chiosc al trustului "INTACT", Jurnalul National a revenit la normal si am gasit al 33-lea volum al seriei la chioscul meu obisnuit de ziare, care a contribuit din plin in ultimii ani, la fericita mea jale. Ce mai conteaza ca este o carte pe care o am, cum sunt si alte 31 din cele 32 de volume cate aveam pana azi in colectie
*
Imi doream dintotdeauna o colectie "NOBEL", o am acum, este un cal de capatat, nu-l caut la dinti, dar dupa cel cap mare al meu, as face o colectie de literatura Nobel, de ar face tumbe cititorii dupa cartile seriei mele ...
*
Am asadar, in fata, volumul 33 : " ANDREA DELFIN" cuprinde patru povestiri de Paul Heyse. Ma amuza felul scremut in care  este pronuntat numele nuvelistului german, in reclamele la carte : zici ca ar fi francez, uneori pare esperando, de fapt Heyse a fost tradus si in esperando. Avea 80 de ani impliniti si inca patru de trait in 1910 cand a primit Premiul Nobel, era anul in care s-a nascut tata Eugen. Succesul lui Heyse a fost fulminant dar de scurta durata, asemenea aparitiei si disparitiei darei luminoase a unui meteor pe cer, care iti provoaca un fior dureros disparand , fara sa-l poti retine un pic.
*
Pentru Heyse, razboaiele mondiale nu fac parte din istorie. A murit in 2 aprilie 1914, iar Primul Razboi Mondial a izbucnit cateva luni mai tarziu. Cine moare, se cheama ca se va fi nascut, caci doar Melchisedec este singurul fara mama sau tata, fara spita de neam, fara inceput al zilelor, neavand nici sfarsit al vietii.
*
Paul Heyse s-a nascut la Berlin in 15 martie 1930. Umple un gol intr-o serie norocoasa a nasterilor pentru mine : intre 14 si 16 martie. A scris in cei 84 de ani circa 150 de nuvele (stiu ca trebuie sa scriu cu litere, dar : SIC VOLO !)
*
Voi aminti doar doua din cele patru nuvele ale cartii de azi :  Unu la mana, JORINDA. Este o muiere ( se poate numi o nemtoaica muiere, in maniera oseneasca?) care a refuzat intr-o raceala de gheata iubirea unui barbat, provocand sinuciderea asinului ! Si desigur "Andrea  Delfin" care da titlul volumului. Am cele patru nuvele si in Colectia Meridiane. Le-am citit in urma cu patru decenii. Amin

sâmbătă, 2 martie 2013

"Jumatate de soare galben" - carti la promotie la RAO

Primul lucru pe care doresc sa-l spun acum este despre romancierea nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie. Dupa ce am citit "In impas" si "O lume se destrama" de Chinua Achebe, am crezut ca este imposibil sa mai apara din Nigeria surpriza unui autor la mare inaltime. Dar a venit Ben Okri, cu romanul "In Arcadia", care zboara dincolo de atmosfera, in spatiul cosmic. Asa ca nu ma mir sa descopar o autoare de mare clasa, tot din Nigeria. Este naucitoare cartea ei, care ieri mi-a sosit prin posta  de la Editura RAO, si inca la promotie, impreuna cu alte cinci romane. Literatura romana este sub nivelul celei nigeriene. Inca nu am terminat de citit romanul "Jumatate de soare galben", are 500 de pagini,  mai am de citit la ea, dar dupa primele 200 de pagini  pot recomanda aceasta lectura fara sa ma tem de posibile reprosuri. Am mai cumparat romanul "Geneza" de Bernard Beckett, "Prima dragoste, ultima dragoste"  de Romain Gary, care se vede ca si-a iubit mama la fel de mult cum am iubit-o si o voi iubi mereu pe mama Maria, "Steaua amantilor" de Philippe Sollers, care descrie iubirea tandra dintre un "EL" si "EA", aflati pe o insula,  "Demonul binelui" de Montherlant, in care doctorii il sfatuiesc pe un sexagenar casatorit sa fie infidel, daca viata si inima i-o cer, fara sa tina seama de oscilatiile posibile intre climax si infarct, si nu in cele din urma "CASA DE HARTIE" de Carlos Maria Dominguez in care povestitorul ne calauzeste in universul halucinant al celor impatimiti de lectura.